IS teatas kuue Palmyra muistise hävitamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitatud Palmyra muistised
Hävitatud Palmyra muistised Foto: SCANPIX

Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) teatas täna kuue Süüria iidsest Palmyra linnast pärineva arheoloogiamuistise hävitamisest.

IS-i avalduses öeldi, et kuus Palmyra büsti võeti ära kontrollpunktis kinni peetud salakaubavedajalt. Asi anti islamikohtusse, kes käskis kujud hävitada ja karistada meest piitsahoopidega.

Äärmusrühmituse avaldatud fotodelt võib näha, et muistised purustati suurte haamritega.

Vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ütles aga, et büstide ehtsuses ei või kindel olla. Keskuse sõnul võis IS purustada koopiad, et varjata rühmituse enda tulusat antiigiäri.

Tänapäeva Tadmuri lähedal asuv Palmyra linna mainiti esmakordselt 2. aastatuhande 1. poolel eKr. Linna hiilgeaeg oli 2.- 3. sajandil, mil see oli Väike-Aasiast Egiptuseni ulatunud Palmyra riigi pealinn.

Märtsis tegid IS-i võitlejad maatasa Iraagi 3000 aastase Nimrodi linna ja 2000 aastase Hatra - mõlemad olid kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles