Hiina hoiatas Jaapanit piirkondliku rahu rikkumise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul Shinzo Abe, paremal Hiina president Xi Jinping
Vasakul Shinzo Abe, paremal Hiina president Xi Jinping Foto: KYODO/REUTERS

Hiina  tänases pressiavalduses sõjaväe tegevust laiendava seaduseelnõu kohta soovitati Jaapanil vältida «piirkondliku rahu ja julgeoleku » rikkumist, riigil soovitati õppida Teise maailmasõja aegsetest vigadest.

«Oleks täiesti põhjendatud  küsida, kas Jaapan kavatseb loobuda oma senisest kaitsele orienteeritud julgeolekupoliitikast,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying tänases pressiavalduses.

«Me soovitame tungivalt Jaapani poolel hoiduda Hiina suveräänsuse ja julgeolekuhuvide  ohustamisest, samuti piirkonna rahu ja stabiilsuse proovile panemisest, » jätkas Hua Hiina välisministeeriumi koduleheküljel avaldatud tekstis.

Tema sõnul  on seaduseelnõu pretsedenditult halb samm alates Teisest maailmasõjast ning ta soovitas jaapanlastel oma ajaloost õppida. Samuti avaldas ta muret, et see samm tumestab Jaapani 70 aastaga kogutud mainet patsifistliku ja vaid kaitsele suunatud riigina.

Ka Hiina riiklik meediaagentuur avaldas arvamust, et selline samm võib  Jaapanile ja teda ümbritsevatele rahvastele väga painajalikku stsenaariumit lähemale tuua.

Hiina valmistub praegu septembrikuiseks hiidparaadiks, millega tähistatakse 70 aasta möödumist Jaapani keisririigi alistamisest. Tegemist on Hiinas riigipühaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles