Mehhiko vanglast põgenenud narkoparun on kodukandis rahvakangelane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle plakatiga üritavad ametivõimud meelitada rahvast armastatud narkoparunit üles andma.
Selle plakatiga üritavad ametivõimud meelitada rahvast armastatud narkoparunit üles andma. Foto: AFP/SCANPIX

Eelmisel nädalavahetusel ligi poolteist kilomeetrit pika tunneli kaudu üliturvatud vanglast põgenenud Mehhiko narkoparun ja Sinaloa kartelli juht Joaquín «El Chapo» («Jupats»)  Guzmán naudib oma kodukandis kangelase staatust: teda nähakse kui müütilist kuju, kes võtab rikastelt ja annab vaestele.

Kui Culiacánis – Guzmáni koduosariigi Sinaloa pealinnas – elav José Antonio Sevilla kuulis koos oma vendadaega, et Jupats on vanglast jalga lasknud, kargasid nad toolidelt püsti ja hõiskasid rõõmust. «El Chapo on väljas! Ta on neist kõige vägevam,» jutustab narkoparuni fännist Sevilla ajalehele New York Times. «Ta oli kuulus juba enne, kuid nüüd veelgi rohkem.»

Mees läks uudist tänavatele tähistama, kandes silti «El Chapo on rohkem president kui Peña Nieto» – vihje tegelikule riigijuhile Enrique Peña Nietole.

Suur osa Mehhikost näeb Guzmáni kui rahvalikku kangelast. Ehkki tema äri iseloom pole kellelegi saladuseks – ühe ameerika ametniku sõnul vastutab mees ülemaailmselt miljonite inimelude surma ja hävitamise eest – on kartellijuht eriti noorte mehhiklaste jaoks kui müütiline eeskuju, omamoodi segu Robin Hoodist ja miljonärist.

«Miks inimesed teda imetlevad?» küsib kohalik blogija Adrián Cabrera. «Sest ta on elav legend. Ta on nagu Al Capone. Nagu Lucky Luciano. Nagu Tony Soprano. Nagu Arminägu. Ta on nagu telesarja tegeleane – selle vahega, et ta elab päriselt.»

Kohalike sõnul aitavat Guzmán abivajajaid: näiteks võivat pereliikme haigestumise korral saabuda ümbrik raviks mõeldud rahasummaga (kuigi keegi ei osanud tuua välja konkreetset näidet). Samuti on linnatänavad sõna otseses mõttes sillutatud narkokaubandusest teenitud rahaga.

Inimesed tunnevad, et Guzmáni vabadus suurendab nende turvalisust. Teised kurjategijate jõugud – näiteks Zetad, kes on saavutanud kuulsust oma vastastelt peade mahalõikamisega – olevat veel ohtlikumad. «Ma tunnen end paremini, sest oleme kaitstud,» ütleb 22-aastane Scarlett López. «On inimesi, kes on palju hullemad.»

Kuigi pealinn Mexico City on Guzmáni eest pannud välja vaevatasu ligi kolme miljoni euro ulatuses, ei tekita pakkumine inimestes entusiasmi. «Uimastikaubitsejad teevad inimeste heaks rohkem kui valitsus,» ütleb 33-aastane Eric Reyes. «Kui sa elad diileri territooriumil, kohtleb ta sind hästi. Valitsus ei tee sinu jaoks midagi. See on kõik ainult bürokraatia ja punane lint.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles