Leedu president ärgitas kaasmaalasi pagulasi mitte kartma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė Foto: Reuters/ScanPix

Leedu president Dalia Grybauskaitė kutsus leedulasi mitte kartma pagulasi, kes tulevad Leetu Euroopa Liidu ümberasustamise ja -paigutamiskava alusel.

Grybauskaitė sõnul tulevad ühiskonda hästi integreerunud välismaalased riigile kasuks. Itaaliast ja Kreekast saabub Leetu 255 ning kolmandatest riikidest 70 pagulast.

«Me ei pea kartma neid inimesi, kes põgenevad sõja, tagakiusu ja näljahäda eest,» ütles Grybauskaitė rahvusringhäälingule LRT neljapäeva hommikul.

Leedu on lubanud vastu võtta 325 pagulast Aafrikast ja Lähis-Idast, mis on osa kavast kergendada Itaalia ja Kreeka põgenikekoormat.

Grybauskaitė sõnul on Leedul varasemaid kogemusi pagulaste integreerimisest, sest viimaseid elab riigis üle 350.

«Meil seisab ees väljakutse, aga ka võimalus. Hästi integreerunud inimesed on Leedu jaoks kasulikud,» lisas president.

Leedu saab ELi eelarvest iga pagulase vastuvõtmiseks 6000-10 000 eurot, rõhutas riigipea.

ELi siseministrid saavutasid migrantide ümberpaigutamises vahekokkuleppe esmaspäeval, mille alusel paigutatakse Itaaliast ja Kreekast ELi liikmesriikidesse ümber 32 000 inimest ning ümberasustamise raames 22 000 pagulast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles