Kerry: Ühendriigid tervitavad oma Balti sõpru

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: SCANPIX

USAs 75 aasta eest avaldatud deklaratsioon Balti riikide annekteerimise mittetunnustamisest on kustumatu märk meie ühisest pühendumusest vabadusele, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele, ütles täna Ühendriikide välisminister John Kerry.

1940. aastal kuulutas USA välisministri kohusetäitja Sumner Welles, et Ühendriigid ei tunnista nende maade võtmist Nõukogude Liidu koosseisu ja hiljem ühines selle seisukohaga enam kui 50 riiki.

«President Obama ja USA rahva nimel - ühineme vaprate Eesti, Läti ja Leeduga, tähistamaks Wellesi deklaratsiooni 75. aastapäeva,» ütles Kerry.

Washington ei tunnustanud Balti riikide annekteerimist mitte kunagi.

«Nõukogude okupatsiooni pikkade aastate jooksul ei kahanenud kunagi USA pühendumus Balti riikide vabadusele. Ameerika on näinud, kuidas Balti riigid on ehitanud üles tugevad demokraatlikud institutsioonid ning astunud väljateenitult Euroopa ja atlandiülestesse ühendustesse,» sõnas välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles