Rootsi kaitsevägi ei näe leitud allveelaeval seost sügisese juhtumiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi mereväe korvett HMS Stockholm, mis otsis möödunud aasta oktoobris Stockholmi skäärides välisriigi allveelaeva
Rootsi mereväe korvett HMS Stockholm, mis otsis möödunud aasta oktoobris Stockholmi skäärides välisriigi allveelaeva Foto: SCANPIX

Rootsi ranniku lähedalt esmaspäeval leitud allveelaev ei ole tõenäoliselt seotud mullusügisese allveelaevajuhtumiga, ütles Rootsi kaitseväe pressiesindaja Jesper Tengroth uudisteagentuurile STT.

Vrakiotsijate meeskond Ocean X Team leidis möödunud nädalal allveelaeva vähem kui kolme kilomeetri kaugusel Rootsi idarannikust, kirjutas varem ajaleht Expressen.

Esialgu pole kindel, mis riigi allveelaevaga tegemist oli, kuigi selle kerelt leiti kirillitsas tähti.

Tengroth ei soovinud siiski spekuleerida, mis riigile alus kuulus või kui vana see oli.

Ta ei kommenteerinud ka, milliseid võimalikke järeldusi leid kaasa võib tuua.

«Uurime praegu juhtumit ega spekuleeri selle üle,» lausus ta.

Laeva luugid on kinni ja kerel puuduvad mõlgid, rebendid või muud nähtavad kahjud.

«Teame, et see oli allveelaev. Selle vanuse kohta on võimatu midagi öelda, kuid see näib olevat üsna moodne,» sõnas vrakiotsija Dennis Åsberg Expressenile.

Vrakiotsijad jätkavad vraki uurimist, kuid nad on olnud ühenduses ka kaitseväega ja näidanud sellele osa leitud materjalist.

Julgeolekukonsultandi Joakim von Brauni hinnangul on tegemist miniallveelaevaga, millesse mahub 3-6 inimest. Kinni olevad luugid on tema sõnul märk sellest, et meeskond ei ole alusest lahkunud.

«Tegemist võib vabalt olla teadmata põhjusel õnnetusse sattunud Vene allveelaevaga,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles