Saksa saatejuht: pange rassistid avalikult häbiposti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Saksa telesaatejuht Anja Reschke tekitas üle kogu riigi elava arutelu, kui kutsus eetris sakslasi üles seisma vastu aina sagenevatele rünnakutele pagulaste vastu.

Reschke astus sõnavõtuga üles telekanali ARD uudissaates Tagesthemen ning kritiseeris vihkamisega täidetud kommentaatoreid, kelle keelekasutus õhutavat kaasa äsjastele süütamistele pagulaste varjupaikades. Tema hinnangul on šokeeriv näha, kui tavapäraseks on muutunud vihakõnede avaldamine oma pärisnimede alt.

«Kuni viimase ajani olid sellised kommentaarid peidetud pseudonüümide taha, kuid nüüd paisatakse neid eetrisse õigete nimede alt,» lausus naine. «Tundub, et enam ei tekita see piinlikkust – vastupidi, fraasid nagu «räpased kahjurid peaksid merre uppuma» pälvivad hoopis nõusolekut ja heakskiitu.»

Ta jätkas: «Kui siiamaani oled olnud väike rassistlik eikeegi, siis loomulikult tunned end äkitselt vägevalt.» Samuti kutsus Reschke üles «korralikke» sakslasi oma suud avama. «Kui te ei ole seda meelt, et kõik põgenikud on parasiidid, keda tuleks jahtida, põletada ja gaasitada – siis peaksite tegema selle teatavaks, olema vastu, avama suu, näitama oma suhtumist, panema inimesed avalikult häbiposti.» Naine lõpetas oma avalduse sõnadega: «Ootan juba kommentaare oma kommentaarile.»

Kaheminutiline klipp levis sotsiaalmeedias kulutulena ja neljapäeva pärastlõunaks oli seda vaadatud rohkem kui üheksa miljonit korda. Valdav osa neist olid Reschket toetavad, kuid leidus ka vihaseid vastaseid. «Pigem nats tänaval kui võõramaalasest hoolekandel parasiteerija,» kõlas üks stiilinäide Twitterist.

Reschke esines oma üleskutsega vaid mõned päevad pärast seda, kui luureteenistuse ülem Hans-Georg Maassen hoiatas väikesearvulise hulga paremäärmuslaste eest, kes võivad põgenikevastast rünnakute lainet õhutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles