Afganistanis toimusid eestlaste eeskujul Teeme ära talgud

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeme ära koristuspäev Afganistanis.
Teeme ära koristuspäev Afganistanis. Foto: Teeme Ära Maailmakoristus

Afganistani kümnes provintsis toimusid nädalavahetusel Eestist alguse saanud Teeme ära koristustalgud, 9200 inimest koristasid prügi ka pealinnas Kabulis, kus vaid päev enne toimus kolm ohvriterohket enesetapurünnakut.

7. augustil toimus Kabulis kolm enesetapurünnakut, kus hukkus 40 inimest ning 400 inimest sai viga.

Teeme Ära Maailmakoristuse kontaktisiku Arifa Mohamedi sõnul otsustati Kabulis lükata traagilise vahejuhtumi tõttu koristuspäev laupäevalt pühapäevale.

Mohamed rõhutas, et sündmustest hoolimata pidasid inimesed väga oluliseks tulla kodudest välja ja teha kogukonna jaoks midagi positiivset ning lootustandvat. Eelmise nädala lõpus toimunud aktsiooni käigus kaardistati 143 ebaseaduslikku prügihunnikut. Kui tänavu koristati vaid 102 tonni prügi, siis 2018. aastaks on korraldajatel eesmärk kaasata kampaaniasse kõik provintsid ning kogu riik puhtaks koristada.

«Afganistanis toimub üleriigilise koristusaktsiooni ettevalmistamine samm-sammult. Nii kohalikel eestvedajatel kui ka meil on taolises keerulises riigis vaja läheneda asjale ettevaatlikumalt. Ka korraldajad on seda toetuse kasvatamise ja turvalisuse mõttes pidanud äärmiselt oluliseks,» kommenteeris Teeme Ära Maailmakoristuse võrgustiku koordinaator Katrin Kurg.

«Meie jaoks on see enneolematu olukord, mistõttu suhtume kogu ettevõtmisse väga tõsiselt. Teatud määral ka seetõttu, et esmakordselt toetatakse ühes teises riigis toimuvat koristusaktsiooni Eesti Vabariigi kaudu. Osaliselt rahastatakse ettevõtmist Eesti Keskkonnaministeeriumi toel,» lisas Kurg.

Arifa Mohamedi sõnul on Afganistani ühiskond Teeme ära aktsiooni väga hästi vastu võtnud. «Tundub, et ettevõtmine suudab kokku tuua väga erinevad ühiskondlikud grupid ja pakub kõigile ühisosa, mille kaudu panustada riigi heaolu parandamisse.» Koristustalgul lõid kaasa religioossed ühendused, erinevad mittetulundusühingud, naised ja kooliõpilased.

Koristusaktsioonid toimusid Kabulis, Logaris, Parwanis, Panjsheris, Kunduzis, Takharis, Kunnaris ja Laghmanis. Teeme Ära Afganistani veab eest kohalik Kabulis tegutsev mittetulundusühing Bureau for Reconstruction and Development (BRD).

Teeme ära liikumine sündis 2008. aastal kui 50 000 eestimaalast vaid viie tunniga kogu riigi prügist puhtaks koristasid. Tänaseks on sellest ettevõtmisest kasvanud rahvusvaheline võrgustik 112 riigiga, mille peakorter on Eestis. Tegevustesse on aastate jooksul kaasatud üle 13 miljoni inimese. Kevadel toimusid suured koristusaktsioonid näiteks Ukrainas (500 000 osalejat), Leedus (250 000 osalejat) ja Lätis (170 000 osalejat).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles