Leedu poolakad ja venelased nõuavad streigiga keeleeksami kaotamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev mees paistab olevat nii Leedu kui Poola sõber.
Pildil olev mees paistab olevat nii Leedu kui Poola sõber. Foto: SCANPIX

Leedu poola ja vene koolid kavatsevad 2. septembril streikida, nõudes standardiseeritud leedu keele eksami kaotamist, ütles Leedu poolakate partei eile avalduses.

Poolakad ja venelased soovivad 2011. aasta seadusmuudatuse tühistamist. Protestiaktsiooni korraldajad nõuavad, et poola keele eksam lülitataks poola koolides kohustuslike eksamite nimekirja.

Poolakate sõnul näitavad leedu keele riigieksami tulemused, et uus haridussüsteem ei toimi, sest kooli minnes riigikeelt mitte oskavatel lastel tuleb teha tasa 800-tunnine vahe keeleõppes, kuid selleks ei ole korralikke õpikuid ega programme.

«Asjassepuutuv seadus võeti vastu mitu aastat tagasi ja rahvusvähemuste koolide lõpetajad on seda mitu aastat edukalt läbinud.»

Leedu Poolakate Valimisaktsiooni esindaja ütles eile BNS-ile, et vanemad ei saada protestiks oma lapsi kooli. Ta ei täpsustanud, mitu kooli streigist osa võtab.

Leedu haridusministeerium teatas, et erakonna avaldus kavandatavast streigist on kõrvakiil. «Asjassepuutuv seadus võeti vastu mitu aastat tagasi ja rahvusvähemuste koolide lõpetajad on seda mitu aastat edukalt läbinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles