Video: Põhja-Korea kohus saadab vangi välismaist filmi levitanud mehed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Briti ajalehe Telegraph valdusesse sattus haruldane salaja filmitud video sellest, kuidas näeb välja kohtumõistmine diktatuuririigis Põhja-Koreas.

Kaks kohtualust – 27- ja 30-aastased mehed – seisavad paarisajapealise publiku ees, samal ajal kui nende otsus loetakse ette läbi kaubiku külge kinnitatud valjuhääldite. Nende roim: «tõsine kuritegelik akt», mis kujutab endast Ameerika päritolu filmi vaatamist, selle mälupulgale panemist ja DVD-le salvestamist.

Kohtuniku sõnul on üks kaitsealustest inimene, kes on «imbunud läbi kapitalismi korrumpeerunud ideoloogiast». Ta lisab, et kurjad kavatsused tulid päevavalgele tänu riigi Lõuna-Koreas töötavatele agentidele, kes rikkujad «paljastasid».

Kogu protsessi jooksul ei anta kummalegi mehele kordagi sõnaõigust. Karistus ise tundub jäävat üheksa kuu kanti – ekspertide sõnul on sellisel puhul tavapärane üks kuni kaks aastat vangistust.

Amnesty Internatonali hinnangul viibib Põhja-Korea vangilaagrites pidevalt mitusada tuhat poliitilistes kuritegudes süüdistatud inimest. Nad peavad taluma piinamist, vägistamist, meelevaldseid hukkamisi ja sundaborte. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles