Ameerika kaalub oma Islandi baasi taastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-16 hävitaja tõusmas õhku Keflaviki baasist.
F-16 hävitaja tõusmas õhku Keflaviki baasist. Foto: SCANPIX

Islandi meedia kirjutab, et rahvusvahelise olukorra ja Venemaa suureneva agressiivsuse valguses kaalub Ameerika Ühendriikide laevastik oma sõjaväebaasi taasavamist saareriigis. 

«Venelased on kaua teinud transiitlende, kus nad mööduvad Islandi lähedalt,» ütles USA asekaitseminister Bob Work. «Kuid viimasel ajal on nad tihti lennanud ringiga.» Selle tulemusena olevat Island huvitatud tihedamast sõjalisest koostööst ameeriklastega.

Põhja-Euroopas tuuril viibiv Work arutas muret Venemaa pärast nii NATOsse kuuluvate Islandi, Norra ja Taani kui neutraalsete Rootsi ja Soome esindajatega. Islandil külastas ta ka ameeriklaste kunagist baasi Keflavikis, mida kasutatakse nüüd kultuuri- ja hariduskeskusena. «Angaarid on ikka veel alles,» kommenteeris ta. Samuti leiduvat rohkelt vaba ruumi, kuhu vajadusel laieneda.

«On selge, et põhjamaad on väga mures selle pärast, mida venelased plaanivad,» ütles Work ja väitis, et riigid on koostööst vägagi huvitatud. Islandi võimud on rõhutanud, et mõte baasi taasavamiseks ei tulnud neilt ja mingeid kõnelusi sel teemal peetud pole.

Ameerika mereväed pidasid Keflaviki baasi aastail 1951-2006 ning selle asukohta peeti Külma sõja tingimustes suurepäraseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles