NATO-le teeb muret Venemaa tegevus Süürias ja Ukrainas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg väljendas täna muret Venemaa sõjalise kohaloleku pärast Süürias ja Ukrainas.

Stoltenberg kutsus Moskvat konstruktiivsele tegevusele võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (IS). «On tähtis, et Venemaa ütleks selgelt välja, missugused on tema kavatsused,»ütles Stoltenberg Brüsselis NATO peakorteris.

«Minu arvates on nüüd esimene samm istuda USAga maha ja teha selgeks, millised on nende kavatsused... ning üritada koostööd ja anda konstruktiivne panus Ühendriikide juhitavasse võitlusse ISiga.»

Mitte mingil juhul ei tohi lasta juhtuda, et seda kohaloleku suurendamist kasutatakse Venemaa ammuse liitlase president Bashar al-Assadi positsiooni tugevdamiseks, rõhutas Stoltenberg.

Venemaa on hakanud varustama Süüria valitsusvägesid kaasaegse relvastusega, mis teeb lääneriigid murelikuks ja paneb küsima Moskva kavatsuste järele.

Stoltenbergi sõnul suurendab Venemaa aktiveerumine vajadust tagada, et nad etendaksid konstruktiivset rolli ning püüaksid teha seda konstruktiivses vaimus ja koostöös (ISi vastase) koalitsiooniga, mida juhib USA.

NATO tervitab Moskva ja Washingtoni hiljutisi kontakte Süüria küsimuses, ütles Stoltenberg, kes aga samal ajal väljendas muret ohu üle, et neid vägesid kasutatakse Assadi režiimi toetuseks.

«Assadi režiimi toetamine ei ole konstruktiivne panus võitlusse ISiga ega konfliktile poliitilise lahenduse leidmisse,» rõhutas ta. «Assadi režiim on probleemi osa.»

Washington ja tema liitlased on seni kinnitanud, et Assadil ei ole Süürias tulevikku, aga viimasel ajal on märke suhtumise muutumisest ja räägitakse võimalusest anda talle uue valitsuse moodustamiseni mingi ajutine roll.

USA välisminister John Kerry ütles laupäeval, et ehkki Assad peab lõppkokkuvõttes tagasi astuma, ei pea see toimuma kohe ega konfliktile lahenduse leidmise tingimusena.

Kogu aeg Assadi toetanud Venemaa on viimasel ajal hakanud rõhutama, et vaid Süüria valitsusväed tulevad toime Islamiriigist lähtuva terroriohu tõrjumisega.

Stoltenberg väljendas muret ka Ida-Ukrainas toimuva pärast, kus Venemaa tugev kohalolek ja Moskva-meelsete separatistide võitluse toetamine jätkub tema sõnul hoolimata sellest, et relvarahu on viimasel ajal pidanud.

«Pole mingit kahtlust, et Ukraina idaosas on tugev Venemaa kohalolek,» ütles Stoltenberg Brüsselis NATO peakorteris.

«Seal on Vene väed ja Vene relvad ning Venemaa jätkab separatistide väljaõpetamist ja abistamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles