Bulgaaria kirik nõuab moslemite sisserännu peatamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Bulgaaria õigeusukirik pöördus reede õhtul valitsuse poole üleskutsega mitte lubada riiki rohkem moslemipõgenikke.

Sajad tuhanded Lähis-Ida konfliktipiirkondadest põgenevad inimesed on seni Lääne-Euroopasse suundudes Bulgaariast mööda läinud ning Kreekast Makedoonia ja Serbia kaudu läände liikunud.

Üle Türgi piiri on siiski ka Bulgaariasse jõudnud süürlasi, afgaane ja iraaklasi.

«Me aitame põgenikke, kes on juba meie kodumaale jõudnud, aga valitsus ei tohi mingil juhul neid rohkem sisse lasta,» kirjutas Bulgaaria elanikkonnast 80 protsenti esindav kirik reedel oma kodulehel. «See on laine, mis tundub nagu invasioon.»

Põgenike kodumaadee probleemid peavad lahendama need, kes need põhjustasid. «Bulgaaria rahvas ei tohi selle eest maksta oma kadumisega,» jätkus tekst. 

Moslemid, nende hulgas türklased, Osmani impeeriumi viiesaja võimuaasta jooksul islamiusku läinud bulgaarlased ja osa mustlastest moodustavad 13 protsenti Bulgaaria elanikkonnast.

Bulgaariat süüdistatakse etnilise puhastuse katses vahetult enne kommunismi kokkuvarisemist 1989. aastal, kui Türki põgenes 360 000 riigis elanud moslemit.

Ligi pooled neist pöördusid tagasi, kui Bulgaaria võttis demokraatliku kursi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles