Obama: maailm ei saa vaadata pealt Ukraina suveräänsuse rikkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

Maailm ei saa pealt vaadata, kuidas Venemaa rikub Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, ütles USA president Barack Obama esmaspäeval ÜRO Peaassambleel esinedes.

Kui Krimmi annekteerimisel Venemaa poolt ei ole tagajärgi, «võib sama juhtuda ükskõik millise ÜRO liikmesriigiga,» hoiatas Obama kõnes.

«Me ei saa pealt vaadata, kui riigi suveräänsust ja terviklikkust jõhkralt rikutakse,» ütles Ühendriikide riigipea. «See on aluseks sanktsioonidele, mida Ühendriigid ja meie partnerid Venemaale kehtestavad. See ei ole soov naasta külma sõja juurde.» 

USA presidendi sõnul kujutab Venemaa riigi poolt kontrollitav ajakirjandus hiljutisi sündmusi kui näiteid Venemaa taassünnist. Sama seisukohta jagavad paljud Ühendriikide poliitikud, kes usuvad, et alanud on uus külm sõda, ütles president.

Obama rõhutas, et USA ei taha Venemaad isoleerida, vaid soovib, et Moskva aitaks diplomaatiliselt kaasa Ukraina kriisi lahendamisele viisil, mis lubaks Ukrainal ise oma tulevikku määrata.

Tema sõnul on ukrainlased Läänega lõimumisest rohkem huvitatud kui kunagi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles