Islamiriik hävitas Palmyra võidukaare

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriik hävitas Palmyra võidukaare
Islamiriik hävitas Palmyra võidukaare Foto: SCANPIX

Islamiriigi võitlejad on jätkanud Põhja-Süürias iidse linna Palmyra hävitamist, lastes nüüd seal veel ühe kaitse all olnud objekti õhku.

Uudisteagentuuri AFP andmetel langes islamistide ohvriks nüüd umbes 2000-aastane võidukaar.

Juba varem hävitasid võitlejad selles UNESCO kaitse all olevas linnas, mis antiikajal oli nii majandus - kui kultuurikeskus, kaks templit ja matusetornid.

Palmyra kaitsmisega tegelev süürlasest aktivist Mohammad Hassan al-Homsi kinnitas veel ühe objekti õhkimist.

Londonis tegutseva vaatlusorganisatsiooni Syrian Observatory for Human Rights teatel kinnitasid Süüria kodusõja vaatlejad Islamiriigi võitlejate uut «vägitegu».

Süüria antiigiameti juht Maamoun Abdulkarim sõnas uudisteagentuurile Reuters, et niikaua kui Palmyra on Islamiriigi kontrolli all, on suur oht, et see linn kaob jäädavalt.

UNESCO juhi Irina Bokova nimetas Palmyra hävitamist sõjakuriteoks ja kutsus rahvusvahelist üldsust astuma samme, et Islamiriigi hävitustööd takistada.

Islamiriik vallutas Palmyra ja selle lähedased alad Süüria valitsusvägedelt mais ning alustas kohe iidse linna hävitamisega.

Äärmusislamistide arvates on Palmyra puhul tegemist ebajumala kummardajate paigaga ja selle tõttu tuleb see hävitada.

Palmyra kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja, olles antiikaja üks tähtsamaid linnu. Peamiselt 1. – 2. sajandist pKr pärit ehitistes on näha nii Kreeka-Rooma kui ka Pärsia mõjusid.

Arheoloogiliselt tähtsas paigas on säilinud ka nekropol, milles on umbes 500 hauda.

Enne Süüria kodusõda külastas aastas Palmyrat rohkem kui 150 000  turisti aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles