Venemaa võib viia sõjalaevad Vahemerele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sõjalaev Ukraina vetes.
Venemaa sõjalaev Ukraina vetes. Foto: AFP / Scanpix

Kuna Ukraina seadis piirangud Vene sõjalaevade sisenemiseks Musta mere vetesse, räägivad Venemaa ametnikud kavast viia alused Vahemerele.


Kuna Vene sõjalaevad viibivad Ukraina vetes kahepoolse lepingu alusel, mis kehtib 2017. aastani, siis on Venemaa valitsuskoridorides hakatud arutama ka alternatiivseid piirkondi, kuhu saaks laevad viia, kui Ukraina lepingut enam ei pikenda, vahendas RIA Novosti.

«Kahtlemata mõjutaks [Venemaa sõjalaevastiku] taandumine Krimmist Venemaa julgeolekut lõunas,» ütles Venemaa admiral Andrei Baranov, kelle kinnitusel on räägitud ka võimalusest viia sõjalaevad Vahemerele.

Külma sõja ajal oli Venemaa mereväe alaline peatuspaik Süüria Tartuse mereväebaasis.

Venemaa ja Ukraina vahelised suhted on halvenenud pärast oranži revolutsiooni Ukrainas, mille käigus tuli võimule demokraatlik valitsus ja presidendiks sai Viktor Juštšenko. Alates Gruusia konfliktist on suhted olnud aga eriti teravad.

Ukrainlased süüdistavad Venemaad riigis elavatele venelastele passide jagamises, et süvendada veelgi sisepoliitilist kriisi. Vastasseis süveneb ka Ukraina liidrite erimeelsuste tõttu Venemaa küsimuses.

Lisaks on ukrainlasi pannud muretsema Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi avaldus, milles riigipea lubas kaitsta Venemaa Föderatsiooni kodanikke kõikjal maailmas.

Venemaad ärritab aga Ukraina lähenemine NATO-le ja Euroopa Liidule, sest Venemaa on pärast NSV Liidu lagunemist Ukrainat pidevalt oma mõjusfääri tõmmanud.

Krimmi sõjaväebaasis viibib hetkel 50 Venemaa sõjalaeva kõrval ka 80 lennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles