Putin: USA raketitõrjesüsteem ohustab Vene tuumapotentsiaali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

USA raketitõrjesüsteemi loomine ohustab Vene tuumapotentsiaali ja rikub rahvusvahelist julgeolekusüsteemi, ütles eile Vene president Vladimir Putin.

«Ameerika spetsialistid julgeoleku- ja strateegiliste relvade valdkonnas on täiesti teadlikud, et see (USA raketitõrjesüsteemi loomine) ohustab Venemaa tuumapotentsiaali. Ja kogu süsteem on loodud selleks, et muuta olematuks teiste tuumariikide, välja arvatud USA tuumapotentsiaal,» lausus Putin Valdai rahvusvahelises väitlusklubis.

Putini sõnul põhjendas USA kogu aeg süsteemi loomist Iraani tuumaohuga.

«Oleme alati lähtunud sellest, et niisugust ohtu pole. Ja nüüd mitte üksnes meie, vaid kogu maailm usub, et seda pole. Ühendriigid algatasid Iraaniga tuumaprobleemi lahendava leppe allkirjastamise. Me tegime aktiivselt koostööd ja toetasime meie ameerika ja iraani partnereid. Me saavutasime kooskõlastatud otsuse. Lepe jõustus. Iraan soostus loobuma rikastatud uraanist. Iraani tuumaprobleemi enam pole. Milleks luua raketitõrjesüsteemi?» küsis Putin.

Vene president ütles, et raketitõrjesüsteemi loomine ei ole lõppenud. «Enne selle aasta lõppu luuakse need süsteemid Rumeenias, 2020. aastaks või 2018.-ks Poolas,» lausus riigipea.

«Tõrjerakettide positsioneerimise piirkonda saab edukalt kasutada ka tiibrakettide paigutamiseks. Kas see ei kujuta endast meile ohtu? Loomulikult kujutab. Ja üldisemalt rääkides muudab see kogu rahvusvahelise julgeoleku filosoofiat. Kui üks pool usub, et nad on loonud enda kohale raketivihmavarju ja suudavad end kaitsta vasturünnakute eest, on neil vabad käed kasutada ükskõik, mis tüüpi relvi. See rikub strateegilist tasakaalu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles