Obama kaalub ameeriklaste saatmist Süüriasse ja Iraaki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

USA president Barack Obama kaalub oma nõunike ettepanekut saata Süüriasse mõõduka opositsiooni aitamiseks USA eriväelasi ning lähetada Iraaki sõjanõunikke, kirjutas Washington Post.

Vastavad otsused võidakse vastu võtta selle nädala jooksul, märkis leht, viidates anonüümsust palunud allikale.

Väljaande andmetel kasvab järjest Valge Maja rahulolematus äärmusrühmituse Islamiriik vastase võitluse tulemustega ning Obama kõrgeimad nõunikud esitasid presidendile eelmisel nädalal nimistu meetmetest, mille järgi viiakse USA sõjaväelased Iraagis ja Süürias rindele lähemale.

Ajalehe väitel nädalal uurisid  presidendile esitatud kava mitmel kohtumisel tema kõrgeimad julgeolekunõunikud, nende hulgas kaitseminister Ashton Carter ja välisminister John Kerry.

Süüria kodusõja algusest on Pentagon saatnud Süüriasse üksikoperatsioonideks erivägesid. Uutes ettepanekutes on juttu sellest, et saata Süüriasse USA eriväeosad, tegemaks koostööd opositsioonilise Vaba Süüria Armeega ja võimalik, et võitluses Islamiriigi vastu edu saavutanud kurdi võitlejatega.

Oodatakse, et need grupeeringud ründavad peagi USA õhujõudude toetusel Raqqat, millest on saanud Islamiriigi pealinn, kirjutab leht. Kui neid saadab edu, on see äärmusrühmituse jaoks tähelepanuväärne hoop, arvavad Ameerika esindajad.

Mis puutub Iraaki, siis presidendi nõunikud soovitasid saata USA sõjanõunikud riiki brigaadi tasemel.

Washington Posti teatel hoiatavad USA kõrged ametnikud, et kavandatavad meetmed võivad tuua kaasa USA sõjaväelaste otsese võitluse Süüria riigivõimu ja seda toetava Iraani ja Venemaa jõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles