Ameerikas pandi vangi 85-aastane sarivargast naine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doris Payne.
Doris Payne. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides saadeti uuesti trellide taha pensionärist naine, kes on võitnud kuulsuse paadunud ja eluaegse juveelivargana. 

85-aastane Doris Payne sai süüdistuse 690 dollarit maksvate kõrvarõngaste varguses ühest Atlantas asuvast kallist kaubamajast – see on tema viimane episood üle poole sajandi kestnud vargakarjäärist, millest valmis tunamullu ka dokumentaalfilm.

Naine tabati teolt hetkel, mil ta üritas Christian Diori ehteid taskusse toppida – ta jäi silma kaamerate ekraani jälginud turvamehele. Payne lubas juba kümme aastat tagasi, et on teinud vargustega lõpparve. Sama kordus ka aastal 2013, kui naine ütles, et jätab endise elu selja taha.

Payne alustas oma karjääri 23-aastasena, mil jalutas Pittsburghis asuvast juveelipoest välja, taskus 22 000 dollarit väärt teemant. Ta töötas välja toimiva strateegia: alati pani naine end kenasti riidesse, kandis luksuskäekotti ning mõtles välja detailse taustaloo, millega töötajate võimalikke kahtlusi maandada. Nähes, et kliendiks on rahakas naine, tõid nood erinevad tooteeksemplarid korraga lauale ja Payne`il polnud raske mõni neist märkamatult endale jätta.

Võimude sõnul on naine kasutanud aastate jooksul vähemalt 22 varjunime. Juveeliärid väljastasid tema kohta käiva hoiatuse juba varastel 1970ndatel. «On erakordselt haruldane, et kurjategijal on nõnda pikk karjäär. Tavaliselt lõpetavad nad siis, kui neil on piisavalt raha ja ei taha enam riskida, või kui nad on surnud,» kommenteeris Juveliiride Turvaliidu president John J. Kennedy.

«Olen kahetsenud, ja mul on olnud ka häid aegu,» ütles tollal 75-aastane Dayne intervjuus aastal 2005. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles