Mida arvab maailm: kas liha tekitab vähki?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) raport sellest, et töödeldud liha – vorstid, sink, peekon – söömine on kahjulik, võib tekitada soolevähki ning on samaväärselt ohtlik suitsetamisega, tekitas hulganisti liha tarbivates riikides erinevat vastukaja.

«Lihatarbimine on ilmselt üks paljudest faktoritest, mis tekitavad Euroopas Põhja-Ameerikas ja Austraalias soolevähki. Kuid me ei mõista hästi selle mehhanismi ning selle mõju on palju väiksem kui sigaretisuitsetamisel kopsuvähile,» lausus Suurbritannia Toiduuuringute Instituudi teadur Ian Johnson. «Samuti peab märkima, et puuduvad tõendid, et Ühendkuningriigi taimetoitlastel oleks soolevähi jaoks väiksem risk kui taimetoidulistel.»

«Mitte ükski toit eraldivõetuna ei tekita vähki,» lisas Maureen Strong Põllumajanduse Arengulauast – talupidajate ühingust, mille ülesandeks on toiduainetetööstust informatsiooniga varustada. Ta ütles, et päeva keskmine töödeldud liha tarbimise hulk on 17 grammi, mis tähendab, et vähiohu tekkeks peaksid inimesed seda sööma praegusest kolm korda rohkem.

Londoni kesklinnas Smithfieldi lihaturul töötava lihuniku Johni meelest on tegu hirmutamisega. «Nagunii ei taha ma elada 105-aastaseks,» ütleb ta.  «Kõik on kinni mõõdukuses. Kuni sa ei söö 400 vorsti päevas, on kõik korras,» lisas tema kolleeg Bobbi.

Lihunik Smithfieldi lihaturul. 
Lihunik Smithfieldi lihaturul. Foto: Philippe Lissac / GODONG/picture-alliance / Godong

«Kui sa võtad kõik selle, mis WHO arust on kantserogeenne, oma päevasest kasutusest välja – siis võib öelda, et suundud tagasi koopasse,» väljendas oma arvamust raadiojaamale ABC maailma kõige enam liha tarbiva riigi Austraalia põllumajandusminister Barnaby Joyce.

Austraalia põllumajandusminister Barnaby Joyce.
Austraalia põllumajandusminister Barnaby Joyce. Foto: ADEK BERRY/AFP

Leidub ka murelikumaid hääli. «See peaks olema äratuskell selle kohta, et meie toitumine peab kiiremas korras muutuma. Tõendid näitavad, et mitte üksnes ei kahjusta kõrge lihatarbimine meie tervist – see teeb viga ka meie keskkonnale,» kommenteeris ühenduse Friends of the Earth (Maa sõbrad) kampaaniapidaja Clare Oxborrow.

«Mitte keegi ei pane ette, et keelaksime ära peekoni, paneksime hot dog`idele hoiatussildid või ei grilliks enam veiseliha,» ütles Austraalia New South Wales`i ülikooli professor Bernard Stewart. «Aga uurimus esitab veenvaid tõendeid, et pikaajaline punase ja/või töödeldud liha tarbimine tõstab vähiohtu.»

Tapamaja Lõuna-Prantsusmaal. 
Tapamaja Lõuna-Prantsusmaal. Foto: -/AFP

Pildid: Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles