Hiina meedia hoiatab Taiwani iseseisvussammude eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping (vasakul)ja Ma Ying-jeou ajaloolisel kohtumisel.
Xi Jinping (vasakul)ja Ma Ying-jeou ajaloolisel kohtumisel. Foto: SCANPIX

Hiina riigimeedia hoiatas pärast Hiina ja Taiwani ajaloolist tippkohtumist täna Taipeid iseseisvumissammude eest.

Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Taiwani riigipea Ma Ying-jeou kohtumine Singapuris oli sümboolne, sest tegemist oli esimese presidentide kohtumisega alates Taiwani lahkulöömisest kommunistliku Hiina võimu alt 1949. aastal.

Leppimiseks mõeldud kohtumine tõi aga esile Taiwani väina vastaspoolte vahel valitsevad pinged.

Hiina peab Taiwani endiselt osaks oma territooriumist ja hoiab ähvardusena valmis 1500 raketti, kui Taipei peaks tegema otsustava sammu ja end ametlikult iseseisvaks kuulutama.

Poolte suhted on paranenud oluliselt, kui Ma 2008. aastal presidendiks valiti. Sestpeale on hoogustunud kaubavahetus ja turism, alustatud on otselende.

Pekingile teeb aga muret, mis juhtub siis, kui Taiwani jaanuarikuised presidendivalimised võidab Hiinast lahkulöömist pooldava opositsioonilise Demokraatliku Progressipartei (DPP) kandidaat ja sõbraliku Kuomintangi (KMT) juht Ma peab taanduma.

Hiina Kommunistliku Partei ametlik häälekandja People's Daily hoiatas pühapäevahommikuses juhtkirjas Taiwani iseseisvuse eest, rõhutades, et Taipei peab austama 1992. aasta kokkulepet. Tegemist on dokumendiga, mis tunnistab, et on vaid üks Hiina, kuid annab pooltele võimaluse seda tõde omal moel tõlgendada.

Kui see põhimõte nurka visatakse, võib rahumeelse arengu laev tormisele merele ja raevutsevate lainete meelevalda sattuda, hoiatab leht. «Ta võib isegi põhja minna.»

Hiinlasi hirmutab ka kommunistlikule juhtkonnale lähedane Global Times: «Taiwani ühiskond ei ole valvel ja Taiwan ei ole suutnud ohjeldada saare tuleviku seisukohast laastavaks kujuneda võivat jõudu.»

Taiwan peab kandidaatidele selgeks tegema, et üksnes 1992. aasta kokkuleppest kinni pidades täidavad nad oma kohustust tagada saare 23 miljonile elanikule kestev rahu, ja võivad nii presidendiks kvalifitseeruda, lisas väljaanne.

DPP ei tunnista 1992. aasta kokkulepet, kuid Ma hoiatas samuti sellest eemaldumise tagajärgede eest.

DPP presidendikandidaat Tsai Ing-wen on korduvalt kinnitanud, et säilitab valituks saades praeguse olukorra, kuid karta on, et erakonna iseseisvusmeelne tiib hakkab talle survet avaldama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles