Soome pole rahul ELi ümberpaigutamiskava käivitumisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsist Soome saabuvad varjupaigataotlejad Tornio  registreerimise keskuse ees.
Rootsist Soome saabuvad varjupaigataotlejad Tornio registreerimise keskuse ees. Foto: Sander Ilvest

Soome siseministri Petteri Orpo sõnul kavatseb riik vastu võtta veel 48 Euroopa Liidus ümberpaigutatavat põgenikku ning seejärel vastuvõtmise peatada, kuniks teised riigid lähevad ühenduse ümberpaigutamiskavaga paremini kaasa.

Teised Euroopa Liidu liikmesriigid peaksid võtma rohkem vastutust varjupaigataotlejate ümberpaigutamise küsimuses, ütles minister.

«Seal paistavad kõrvalhoidmisega eriti silma riigid, kuhu praeguse seisuga väga ei minda,» ütles Orpo Brüsselis.

ELi riigid leppisid kokku, et Itaaliast ja Kreekast paigutatakse teistesse liikmesriikidesse ümber 120 000 varjupaigataotlejat. Kava alusel on senini ümber paigutatud mõnisada inimest.

Soome lubas vastu võtta ligi 3200 varjupaigataotlejat ning neist esimesed 48 on juba saabunud. Seni on ümber paigutatud asüülisoovijaid ka Rootsi ja Luksemburgi, kuid enamik riikidest pole kava alusel vastu võtnud veel kedagi.

Orpo hinnangul soovivad mõned riigid rahulikult oodata ja vaadata kuidas uus kava tööle hakkab. Ümberpaigutamine peab toimuma kahe aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles