Kambodža opositsioon ammutab Birma valimistest inspiratsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža opositsiooniliider Sam Rainsy (paremal).
Kambodža opositsiooniliider Sam Rainsy (paremal). Foto: SCANPIX

Kambodža opositsioonierakonna juht kutsus täna Birmat eeskujuks tuues 2018. aastal võimu rahumeelsele üleminekule.

Kambodža Rahvusliku Päästepartei (CNRP) president Sam Rainsy kutsus Phnom Penhi tähtsat doonorit Jaapanit ja kogu rahvusvahelist kogukonda survestama autoritaarset peaministrit Hun Seni liikuma rahumeelse võimult lahkumise poole.

Rainsy ütles Tokyos ajakirjanikele, et järgmisel paaril aastal näeme arenguid, mis meenutavad kogu maailmas toimunut, eriti viimase aja sündmusi Birmas.

Birma võimupartei Solidaarsus- ja Arengupartei (USDP) kõrge liige tunnistas varem teisipäeval täielikku kaotust opositsioonilisele Rahvuslikule Demokraatialiigale (NLD) pühapäevastel üldvalimistel.

Rainsy viibib koos CNRP asejuhi Kem Sokhaga Jaapanis, et arutada välisminister Fumio Kishida ja rahvasaadikutega toetust Kambodža demokratiseerimisprotsessile.

Birmast on aastakümneid kestnud sõjaväehunta karmikäelise valitsemise järel saanud lootuskiir Kagu-Aasia riikidele.

Naaberriiki Taid valitseb sõjaväehunta 2014. aasta riigipöördest. Vietnami ja Laost valitsevad autoritaarsed kommunistlikud režiimid. Kambodža 2013. aasta parlamendivalimisi saatsid süüdistused ulatuslikus valimispettuses.

Kambodžat on valitsenud aastakümneid Hun Sen, keda inimõigusorganisatsioonid süüdistavad teisitimõtlejate mahasurumises ning inimõigusrikkumiste ignoreerimises.

Aastaid Hun Seni peamine rivaal olnud Rainsy ütles, et Kambodža valitsejad on märganud muutusi Birmas ja nüüd on täiesti selge, et nad soovivad vältida tulevikus demokraatlikke valimisi.

Ta kutsus Jaapanit peatama abi Kambodža autoritaarsele režiimile. «Nad peaksid nõudma demokraatlike valimiste toimumist vastavalt rahvusvahelisele kogukonnale antud lubadustele.»

Rainsy sõnul on vabal maailmal tugevad hoovad ja see ei tohiks langeda rahulolusse ega olla leebe Hun Seni režiimi suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles