Birma põhjaosas puhkesid taas lahingud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shwedagoni pagood riigi suurimas linnas Yangonis.
Shwedagoni pagood riigi suurimas linnas Yangonis. Foto: SCANPIX

Birma põhjaosas puhkesid vähem kui kaks nädalat pärast opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi valimisvõitu taas lahingud valitsusvägede ja mässuliste rühmituste vahel.

Viimase kuu jooksul on Šani osariigi mässuliste ja valitsusvägede lahingute tõttu kodunt põgenenud tuhanded inimesed. Sõjavägi teeb mässajatele õhurünnakuid.

 «Me ei julgenud kohale jääda, sest helikopterid teevad pidevalt rünnakuid,» ütles kodukohast põgenenud 41-aastane õpetaja. «Inimesed on hirmul.»

Sõjavägi kinnitas, et Kachini ja Šani osariigis käivad taas lahingud.

Etnilised relvakonfliktid on selles piirkonnas kestnud viimased 70 aastat, alates sellest ajast, kui endine Briti koloonia 1948. aastal iseseisvaks sai.

Oktoobris allkirjastas toonane valitsus eesotsas president Thein Seiniga mitme mässurühmitusega relvarahuleppe, kuid kokkupõrked on sellest hoolimata jätkunud.

Šani Osariigi Põhjaarmee ja Katšinite Iseseisvusarmee keeldusid relvarahuleppele alla kirjutamast.

Relvakonflikt kestis kogu novembrivalimiste eelse aja, nii et võimud olid sunnitud seitsmes piirkonnas, seal hulgas ka Šanis valimised ära jätma.

«Kaks ööd on käinud lakkamatult lahingud... Koolid on suletud,» ütles kahe pojaga Lecha kloostrisse põgenenud 35-aastane Pa Latt.

Valitsusväed alustasid operatsiooni Šani mässajate vastu 10. novembril vastuseks politsei ja sõjaväeposti ründamisele, milles hukkus mitu sõdurit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles