Pettunud iraaklased lahkuvad Soomest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi migrandid Soomes. Foto on illustreeriv.
Iraagi migrandid Soomes. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Iraagi saatkonnal Helsingis Kulosaari linnaosas on viimastel nädalatel kiired ajad – hulgaliselt iraaklasi soovib saada ajutisi passe, et riigist ära minna.

Paljud sel sügisel Soome saabunud varjupaigataotlejatest on otsustanud naasta Iraaki. Näiteks katkestas septembris ja oktoobris oma avalduse rohkem kui 700 kodanikku. Soome immigratsiooniteenistuse sõnul on suurel osal neist valed ootused.

«Paljud neist saabuvad Soome mõttega, et kõik korraldatakse kiiresti ära ning perekonnaga uuesti kokku saada on lihtne. Suure osa jaoks on see šokk, kui saavad teada tõe selle kohta, kui kaua võtab aega varjupaiga taotlemise protsess,» ütleb ameti pressiohvitser Kaisa Härkisaari.

Üks neist, kes saatkonna ees järjekorras ootas, on Bagdadist pärit Walaah Ala-Hassan. Ta tuli Soome ootuses, et seal on parem ja turvalisem elu. Enne seda veetis ta kaks aastat Türgis.

«Elu on siin nii raske. Ma ei saa ennast mugavalt tunda, sest mu laager Jyväskyläs on nii halb,» räägib naine. «Ma ei saa siia jääda. Kui midagi on vaja, ei leia me seda üles. Ning mu ema vajab mind uuesti ja ma pean tema juurde minema.»

Siiski kardab Ala-Hassan naasta Iraaki, sest «olukord seal on nii halb». Hambaarstikarjäärist Dubais unistav naine räägib, et tuli Soome, lõpetamaks oma ülikooliõpingud. «Euroopa kraad on alati hea. Bagdadis õppimine on praegu raskendatud,» ütleb Ala-Hassan. «Aga siin on nii raske. Keel on nii keeruline, ning… jah.»

Iraaklased moodustavad ligi 60 protsenti sel aastal Soome saabunud 26 000 varjupaigaotsijast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles