Bataclani kolmanda ründaja isa: kui oleksin poja plaanist teadnud, oleksin ta ise maha löönud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foued Mohamed-Aggad
Foued Mohamed-Aggad Foto: SCANPIX

Prantsusmaa pealinnas Pariisis 13. novembril toimunud terrorirünnakutest üks toimus Bataclani kontserdimajas, kus hukkus 89 inimest.

Prantsus politsei teatel oli seal kolmandaks tulistajaks 23-aastane Foued Mohamed-Aggad, edastab Yahoo News.

Ülejäänud kaks ründajat olid 29-aastane Osmar Ismail Mostefai ja 28-aastane Samy Amimour, kes mõlemad olid sündinud ja üles kasvanud Prantsusmaal.  Kõik kolm meest lasid end lõhkeainet täis vestide abil õhku.

Foued Mohamed-Aggadi isa Said Mohamed-Aggad sõnas nüüd, et kui ta oleks teadnud poja terroriplaanidest, oleks ta ise poja tapnud.

Prantsuse politsei andmetel reisis Strasbourgist pärit 23-aastane Mohamed-Aggad 2013. aastal koos venna ja paari sõbraga Süüriasse Islamiriigi juurde.

Prantsuse telekanali iTele TV teatel jõudis politsei Mohamed-Aggadi jälile tänu telefonisõnumile, mis mehe emale Süüriast saadeti. Selles seisis, et naise poeg ja ta kaaslased surid 13. novembril märtritena.

Ema edastas sõnumi politseile ning uurijate sõnul võis selle saata Fouedi naine, kes on Süürias.

Prantsuse politsei tegi DNA abil kindlaks, et Bataclani kolmas ründaja oli Mohamed-Aggad.

Prantsuse väljaanne Le Parisien avaldas eile Mohamed-Aggadist foto ja tegi mehe isa Said Mohamed-Aggadiga intervjuu.

«Kui ma oleks oma poja plaanidest teadlik olnud, oleksin varem ta ise maha löönud,» teatas vihane ja pettunud isa.

Isa sõnul läks ta naisest lahku 2007. aastal ning poeg jäi ema juurde. Foued Mohamed-Aggad kasvas üles tavalises Prantsuse keskkonnas ning ta õppis hästi.

Isa teatel kohtus ta pojaga viimati silmast silma kaks aastat tagasi ning kõige viimane kord, mil ta pojaga rääkis, oli üks kuu enne Pariisi terrorit Skype`i vahendusel.

Isa teatel poetas poeg jutu sisse džihadismi ja äärmusisalmistlikke teemasid ning isa ei soovinud neil teemadel vestelda.

«Viimane kord, kui temaga vestlesin, tundus ta mulle ajupestud,» nentis Said Mohamed-Aggad.

Uudisteagentuuri AFP andmetel elas Mohamed-Aggad enne Süüriasse reisimist koos emaga Strasbourgi põhjaosas Wissembourgis.

Prantsuse luure teatel lahkus noor mees koos paari kaaslasega 2013. aastal Süüriasse ning sai seal Islamiriigi treeninglaagris sõjalise ettevalmistuse.

2014. aasta kevadel  saabus osa Süüriasse läinutest Prantsusmaale tagasi, nad arreteeriti ja neile esitati terrorismisüüdistus.

Prantsuse meedia arvates ei suutnud Prantsusmaal rahulikus keskkonnas üles kasvanud noored taluda Süüria sõja ja Islamiriigi julmusi.

Mohamed-Aggad aga jäi Süüriasse, kuhu ta arvatavalt läks valedokumendi abil. Prantsuse luure pidas teda Süürias võitlemise tõttu julgeolekuohuks ja tema liikumist jälgiti.

Prantsuse meediaallikate andmetel meelitas Mourad Faresi nimeline mees Mohamed-Aggadi Islamiriigi ridadesse.

BBC andmetel arreteeriti Fares möödunud aastal Türgis ning talle esitati süüdistus terrorsimile õhutamises Prantsusmaal ja Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles