Merkel hoiatas Londonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Briti peaminister David Cameron.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles täna, et Saksamaa ei anna järele Suurbritannia nõudmistele Euroopa Liidu reformimiseks, kui see tähendab ühenduse integratsioonisaavutuste ohverdamist.

«Ühest küljest soovime jõuda Briti valitsusega kokkuleppele... teisest küljest ei sea me kahtluse alla Euroopa integratsiooni põhisaavutusi, eriti vaba liikumise ja Euroopa kodanike mittediskrimineerimise põhimõtteid,» ütles Merkel kõnes parlamendile.

Kantsleri sõnul ei ole need põhimõtted läbiräägitavad.

Homme ja ülehomme toimub Brüsselis Euroopa Ülemkogu, kus üks teemasid on Suurbritannia nõudmised ELi reformimiseks.

Briti peaminister David Cameron on öelnud, et kavatseb toetada enne 2017. aasta lõppu korraldataval referendumil Suurbritannia jäämist ELi juhul, kui tal õnnestub eelnevalt saavutada riigile paremad liikmesustingimused.

Üks Cameroni nõudmisi on piirata ELi sisemigrantidele sotisaaltoetuste maksmist. Tema ettepaneku kohaselt tekiks Suurbritannias töötavatel teistest ELi riikidest pärit sisserändajatel õigus sotsiaaltoetustele pärast nelja riigis veedetud aastat.

Lisaks soovib London kaitset euroalasse mittekuuluvatele liikmesriikidele, suuremat võimu liikmesmaade parlamentidele ning ELi bürokraatia vähendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles