Venemaa: Iraan saab esimesed S-300 õhutõrjesüsteemid kätte lähiajal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S-300 õhutõrjesüsteem.
S-300 õhutõrjesüsteem. Foto: AP/Scanpix

Iraan saab vastavalt uuele lepingule lähiajal kätte esimesed õhutõrjesüsteemid S-300 ning peab seejärel kohe tagasi võtma rahvusvahelisse arbitraažikohtusse sisseantud hagi, ütles reedel Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin.

«Nad peavad selle pärast esimese S-300 divisjoni saabumist tagasi võtma,» ütles ta ajakirjanikele. Iraan kaebas aastal 2011 Venemaa Rahvusvahelisse Kohtusse selle eest, et riik otsustas lubatud relvastust talle mitte tarnida.

Samas ei nimetanud Rogozin täpset tähtaega, millal esimesed õhutõrjesüsteemid Iraanile tarnitakse, selgitades, et see on konkreetsete lubaduste küsimus. Sellegipoolest märkis ta, et «tarne leiab aset lähiajal».

Rääkides Iraani hagist Venemaa vastu, selgitas asepeaminister, et see koostati Iraani parlamendi osalusel.

«See tähendab, et tegemist ei ole lihtsalt Iraani vaimuliku või poliitilise juhtkonnaga, küsimus tuleb lahendada parlamendis. Kuid nii Vene kui Iraani pool mõistab täielikult, et lepingut ei saa täita, kui hagi tagasi ei võeta,» ütles ta.

«Küsimus on selles, kes ulatab käe esimesena. Otsustasime seda teha samaaegselt,» lisas Rogozin.

Täiendatud kell 12:05 . Iraan esitas hagi Venemaa vastu aastal 2011. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles