Venemaa nõuab Türgilt sõjalennuki piloodi tapnud kodaniku vahistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akpersalan Çelik (keskel).
Akpersalan Çelik (keskel). Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa nõuab Ankaralt novembris Süüria piiril allatulistatud Vene sõjalennuki Su-24 pilood tapnud Türgi kodaniku Akpersalan Çeliki vahistamist, teatas Vene välisministeeriumii pressiesindaja Maria Zahharova avalduses.

«Me nõuame, et Türgi võimud rakendaksid kiirelt meetmeid Çeliki ja tema kaasosaliste tabamiseks ning nende kriminaalkorras karistamiseks Vene piloodi tapmise ja ebaseaduslikku militaarrühmitusse kuulumise eest võõrriigi territooriumil,» sõnas esindaja.

Intervjuu Çelikiga, kes tunnistas oma otsest osalust Vene piloodi tapmises, avaldati 27. detsembril Türgi ajalehes Hürriyet.  

«On üllatav ja ennekuulmatu, et üks juhtivaid Türgi ajalehti on andnud platvormi mõrvarile ja terroristile, kes kiitleb oma kuritegudega ja levitab Venemaa ja vene rahva vastast rahvuslikku ideoloogiat,» kirjutati avalduses.

«See on kõnekas, et Türgi võimud pole intervjuud kommenteerinud. Me nõuame, et Türgi administratsioon hindaks selle kodaniku – kes tunnistas üles rahvusvahelise kuriteo, mille käigus ta tappis võõrriigi õhujõudude piloodi – tegusid ja avaldusi,» seisis ministeeriumi dokumendis.

«Nüüd on aeg öelda, mis on Ankara ametlik seisukoht Türgi kodanike suhtes, kes osalevad ebaseaduslike äärmusrühmituste tegevuses naaberriigi territooriumil,» sõnas Zahharova.

Moskva ja Ankara suhted halvenesid järsult pärast seda, kui Türgi hävitaja tulistas 24. novembril Süüria piiri lähedal alla Vene sõjalennuki Su-24, mis oli väidetavalt Türgi õhuruumi sisenenud.

Su-24 piloot Oleg Peškov sai lennukist katapulteerumise järel langevarjuga maapinnale langedes Süüria ülestõusnute tules surma. Teine piloot õnnestus Süüria ja Vene eriväelastel päästa.

Vene president Vladimir Putin kehtestas 28. novembril Türgile majandussanktsioonid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles