Hiina ehitab uut lennukikandjat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina esimene lennukikandja Liaoning.
Hiina esimene lennukikandja Liaoning. Foto: Reuters/ScanPix

Hiina teatas neljapäeval, et ehitab teist lennukikandjat – sel korral eranditult kodumaise tehnoloogia põhjal. 

Kaitseministeeriumi pressiesindaja kolonel Yang Yujun ütles pressikonverentsil ajakirjanikele, et 50 000 tonni kaaluvat laeva ehitatakse riigi põhjaosa sadamalinnas Dalianis.

Ametlik kinnitus järgneb kuid kestnud kuulujuttudele ja sõjaväeametnike vihjetele.

Hiina relvajõudude arsenalis on praegu üks, 25 aasta eest toonaselt Nõukogude Liidult ostetud, ent Hiinas relvastatud ja varustatud lennukikandja Liaoning. Laev ei ole veel kordagi ettenähtud lennusalka kandnud. Lianoning võeti teenistusse 2012. aastal.

Yangi sõnul ehitatakse teine lennukikandja eranditult kodumaise tehnoloogiaga, ent selle ehitamisel toetutakse Liaoningi ümberehitamise kogemusele.

Uus laev hakkab kasutama konventsionaalset jõuallikat, ütles Yang, ning sellel hakkavad tema sõnul paiknema J-15-tüüpi lennumasinad ja teised lennukid. Laeva veeväljasurve on 50 000 tonni.

Hiina on viimastel aastatel sõjaväe võimekust ja haaret oluliselt suurendanud, tekitades naaberriikides ärevust ja tõmmates endale Ameerika Ühendriikide tähelepanu.

Peking on asunud jõuliselt arendama mereväge, ehitades moodsaid miiniristlejaid, hävitajaid ja tuumaallveelaevu.

Hiina sõjavägi on viimastel aastatel silma paistnud vastasseisudega Jaapani ja Filipiinide vägedega vaidlusalustel territooriumitel Ida-Hiina ja Lõuna-Hiina meres.

Peking peab pea kogu Lõuna-Hiina merd endale kuuluvaks. Osa mere aladest nõudlevad endale ka Taiwan, Filipiinid, Vietnam ja Brunei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles