Rahanappuses iirlased jäävad Austraaliasse illegaaliks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha Patricku päeva tähistamine Sydneys.
Püha Patricku päeva tähistamine Sydneys. Foto: AFP/SCANPIX

Austraalias on sagenenud juhtumid, kus sinna kodumaa majandusraskuste eest pagenud iirlased jäävad illegaalidena maale ka pärast viisa lõppemist.

Austraalia karmistunud immigratsiooniseaduste ja vähenenud töövõimaluste tõttu on seal ajutise viisaga viibivate iirlaste arv viimase kahe aasta jooksul langenud pea poole võrra. Kasvanud on aga nende hulk, kes jäävad sinna pärast viisa aegumist illegaalidena, sest ei suuda endale lubada kodupiletit.

«Me räägime täiesti uue dokumentideta seltskonna tekkimisest praegu Austraalias olevas iiri kogukonnas ning see peaks meid murelikuks tegema,» rääkis Maynoothi ülikooli geograafiaosakonnas iiri migratsiooni kursust lugev Mary Gilmartin.

Õppejõu sõnul tähendab reeglite karmistamine, et järjest raskemaks on muutunud Austraalias ajutisest elamisloast püsiva tegemine.

Perthis iirlasi aitava Claddagh Associationi esindaja Liz O’Hagani sõnul eelistavad inimesed Austraaliasse jääda majanduslikel põhjustel.

Ajavahemikul 2014. aasta juulist 2015. aasta juunini deporteeriti viisareeglite rikkumise tõttu Austraaliast 401 Iiri kodanikku – see on 37 protsenti rohkem kui kahel eelmisel aastal.

Tunamullu suvest mullu suveni koju saadetud iirlasest 92t hoiti enne veel ka immigrantide kinnipidamiskeskuses vahi all. Ülejäänud 309 võttis ise immigratsiooniametnikega oma rikkumise osas ühendust ja naasis vabatahtlikult. Osad kojutulnuist said lennupiletite ja muude kulude katteks toetust Austraalia valitsuse vabatahtliku naasmise abistamise programmist.

Gilmartini sõnul on tõenäoline, et suur osa aegunud viisadega iirlastest töötab ehitustel, sest enne, kui Austraalia kinnisvarabuum 2014. aastal jahtus, anti just ehitajaks tulijatele eelistatult tööviisasid.

Perthis iirlasi aitava Claddagh Associationi esindaja Liz O’Hagani sõnul eelistavad inimesed Austraaliasse jääda majanduslikel põhjustel. «Inimesed ei saa endale lubada kolimiskulusid,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles