Vene riigiduuma valge vares: enamusel pole kunagi õigus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduumas vastuhääletamisega silma paistnud Valeri Zubov.
Vene riigiduumas vastuhääletamisega silma paistnud Valeri Zubov. Foto: Erakogu

Demokraatlikud muutused Venemaal võivad alguse saada Siberist, arvab Venemaa riigiduuma liige Valeri Zubov. Kunagine Krasnojarski krai kuberner Zubov oli üks kaheksast, kes hääletas 2012. aastal Venemaa parlamendis vastu Dima Jakovlevi seadusele (lapsendamiskeeld USAsse), üks neljast, kes ei toetanud 2014. aastal Krimmi ühendamist Venemaaga, ning üks kahest, kes tõusis tapetud Boriss Nemtsovi mälestamiseks 2015. aastal duumas püsti.

-Kuivõrd raske või hoopis kerge on töötada Venemaa riigiduumas teatud mõttes valge varesena?

Üldse ei ole. Kui hääletati seda Dima Jakovlevi seadust, siis minu jaoks polnud mitte mingit küsimust, kuidas hääletada. Lastekodu on alati hullem kui kasupere.  Ma olin selle teema kubernerina juba ammu läbi elanud. (Zubov räägib mulle karmi loo ühest Siberist, Krasnojarski krai tööstuslinnast pärit puudega poisist ja näitab mulle tema pilte enne lapsendamist ning milline näeb ta välja nüüd, elades kasuvanemate juures Ameerikas. «Kas te kujutate ette, millise loteriivõidu see poiss sai?» küsib ta loo lõpetuseks.)

Poliitilisi küsimusi, kus ma olen vastu hääletanud, pole tegelikult palju. Dima Jakovlevi seadus oli moraalne küsimus, mitte poliitiline. Krimm, see oli poliitiline. Aga ma ei hääleta ka selliste seaduste poolt (duuma vähestel opositsionääridel on tavaks sellistel puhkudel mitte hääletada –J. P.), mis karmistavad millegi eest karistusi: pikendavad vangistust, suurendavad trahve. Minu üks elu deviise on pärit Henrik Ibseni doktor Stockmannilt: enamusel ei ole kunagi õigus. Mina eelistan olla see vähemus, kes viib [ühiskonda] edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles