ISISe videoähvardus võtab sihikule Suurbritannia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis väidetavalt ISISe meediakanali poolt toodetud videost.
Kuvatõmmis väidetavalt ISISe meediakanali poolt toodetud videost. Foto: SCANPIX

Briti julgeolekuametnikud uurivad sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) videot, mis ähvardab Ühendkuningriiki uute rünnakutega.

Äärmusrühmitus Islamiriik avalikustas eile järjekordse propagandavideo, mille sõnum on seekord suunatud Suurbritanniale ja selle peaministrile David Cameronile.

Videos võtab sõna maski kandev briti aktsendiga ISISe võitleja ning hukatakse viis oranžides vangiriietes meest, keda ISIS süüdistab Ühendkuningriigi heaks luuramises. Mees hoiatab, et äärmuslased tungivad peatselt Suurbritanniasse.

Video avalikustas džihadistide meediakanaleid jälgiv veebileht Intelligence Group. Suurbritannia vastavad ametkonnad pole veel video autentsust kinnitanud. «Me oleme avaldatud videost teadlikud ja praegu inspekteerime seda materjali,» sõnas välisministeeriumi pressiesindaja.

Maskis mehe isik on veel tuvastamata, kuid tõenäoliselt on esinejaks Džihaadi-Johniks nimetatud Mohammed Emwazi järeltulija. Emwazi, kes esines sageli ISISe varasemates propagandavideotes, hukkus novembris Süürias droonirünnakus.

Vice Newsi andmetel meenutab mehe hääletoon ja lauseehitus briti džihadisti Abu Rumaysah al-Britanit. Rumaysah, keda teatakse ka Siddhartha Dhari nime all, arreteeriti koos oma radikaalsest islamistist mentori Anjem Choudary ja seitsme teise mehega 25. septembril 2014 süüdistatuna terrorismis. Kuid veel samal kuul õnnestus tal siiski Süüriasse põgeneda.

Möödunud kuul avalikustas sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik video, kus ohvriks oli ISISe sõnul väidetav Venemaa spioon. ISISe siseeluga kursis oleva allika sõnul on taoliste videote levitamise eesmärk juhtida tähelepanu eemale ISISe sõjalistest tagasilöökidest viimaste kuude jooksul, kus džihadistid on kaotanud mitu olulist tugipunkti, sealhulgas Ramadi linna Iraagis 28. detsembril 2015, vahendab Wall Street Journal.

Suurbritannia liitus nn Islamiriigi vastu suunatud õhulöökidega Süürias möödunud aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles