Merkel: Türgil on Euroopa Liiduni pikk maa käia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP/Scanpix

Türgil seisab endiselt ees pikk teekond, saamaks Euroopa Liidu täieõiguslikuks liikmeks, ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel intervjuus.

«Läbirääkimised on mõlema osapoole jaoks lahtise otsaga,» lausus Merkel. «Oleme avanud selles protsessis uue peatüki ning võimalikud on veelgi uuemad peatükid. Ees seisab pikk tee, aga ma näen sagedasi kohtumisi positiivsetena,» vastas sakslane küsimusele, kas Türgil maksaks oodata liikmeks saamist järgmise kümne aasta jooksul.

Ta lisas siiski, et mingit kindlat ajalist mõõtu pole hetkel realistlik anda ning et ta loodab lähemate kuude jooksul näha edasiminekut Küprose-küsimuses. Merkeli märkused tulid enne Türgi peaministri Ahmet Davutoğlu ülehomset ametlikku visiiti Saksamaale.

Küsimuse peale, kas Ankara saab migrantide riigis hoidmise eest Euroopalt lisaks juba antud 3 miljardile eurole veel juurde, vastas Merkel, et praegune asjade seis on «hea alguspunkt».

«Tahame teha põgenike olukorra korda. Türgi on avanud oma uksed 2,5 miljonile põgenikule, kellest 900 000 on korralikku haridust vajavad lapsed. Seni on Türgi saanud sel teemal ainult väga piiratud abi,» ütles Merkel.  «Samuti tuleb Euroopale kasuks see, et need inimesed on heades tingimustes ega taha Türgist lahkuda. Nii et see on hea algus, aga me vaatame, kuidas see edasi läheb.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles