Saksa kohus kaalub neonatside keelustamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Saksamaa konstitutsioonikohus hakkab täna arutama hagi, mis võib lõppeda neonatsistliku erakonna Natsionaaldemokraatlik Partei (NPD) keelustamisega.

Parlamendi ülemkojast alguse saanud hagiga üritatakse selgeks teha, kas NPD ohustab Saksamaa demokraatlikku riigikorda või mitte. Kümne aasta eest toimunud sarnane katse erakonda keelustada ebaõnnestus.

Esimesed istungid toimuvad 1.-3. märtsini Karlsruhe linnas.Saksa valitsus toetas hagi esitamist. Kriitikute hinnangul annab algav arutelu 1964. aastal asutatud NPD-le üleriikliku kajastuse ning partei keelustamine võib teha selle juhtidest märtrid. Parteil on umbes 5200 liiget.

Erakond sai 2013. aasta parlamendivalimistel 1,3 protsenti häältest ega pole kunagi ületanud 5-protsendist valimiskünnist. Samas on nad esindatud Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa parlamendis ja mitmes linnavolikogus.

Lisaks on neil saadikukoht Euroopa parlamendis. Seda täidab hetkel erakonna endine juht Udo Voigt, kes nimetas Adolf Hitlerit ühes intervjuus «suureks riigimeheks».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles