Belgia kohtu raske otsus: kas sügava puudega täiskasvanud lapsed tapnud ema sooritas mõrva (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna täpselt kaks aastat tagasi andis endine haiglaõde Rita Henkinet oma kahele lapsele, 24-aastasele Arnaud’le ja 26-aastasele Audreyle tugeva doosi rahusteid ning lämmatas nad siis ära.

Nüüd on naine oma laste tapmise eest Belgias Liege’ linnas kohtu ees. Juhtumi muudab keerulisemaks asjaolu, et mõlemal lapsel oli tõsine geneetiline haigus, mis oli kahjustanud neid nii vaimselt kui ka füüsiliselt.

Kohtu all on ka naise vend Benoid, kellele esitati süüdistus Rita Henkineti aitamises.

Naine ise sõnas pärast uurijatele, et tegemist oli armastusest ajendatud teoga. «Ma ei tahtnud oma lastest lahti saada,» sõnas ta ka Belgia telekanalile RTL. «Ma tunnen neist siiamaani puudust.»

Ka kohtuistungi ajal õigustas Henkinet oma tegu, väites, et lapsed kannatasid ning nende tervis muutus üha halvemaks. Kohtunik väitis vastu, et hooldekodus, kus mõlemad noored inimesed elasid, osales Audrey elavalt sealsetes tegevustes, Arnaud jällegi oskas kirjutada ja tegeles keraamikaga.

«See juhtum ei mahu üldse Belgia eutanaasiaseaduste ideestikku,» teatas Deutsche Wellele riigi eutanaasiakomisjoni liige Francois Damas.  

Belgia legaliseeris eutanaasia 2002. aastal ning oli sellega Euroopa Liidu riikidest Hollandi järel teine.

«Belgia seadused näivad ette, et isik peab väljendama arstile oma eutanaasiasoovi vabatahtlikult, selgelt ja korduvalt. Seda soovi ei saa väljendada mõni teine isik,» teatas Damas. «Sama kehtib alaealiste laste kohta. Lapsed, kes kannatavad surmaga lõppeva haiguse all, loetakse võimaliku eutanaasia saamiseks kõlbulikeks, kuid nad peavad seda siiski ise taotlema.»

Eile algas kohtuistungi teine nädal ning psühholoogid andsid kohtualuse isiku kohta tunnistusi.  Üks ekspert kirjeldas Rita Henkinet’d naisena, kel oli pidev kontrollivajadus. Teine psühholoog rõhutas, kui tugevalt ta oma lastega samastas.

RTLile antud intervjuus rääkis Henkinet, et laste eest hoolitsemine oli tema jaoks täiskohaga töö ning see tekitas tas erakordselt suurt stressi.

Arnaud ja Audrey elasid enne oma surma põhiaja hooldekodus ja veetsid vaid aeg-ajalt nädalavahetusi ema juures.

«Tuleb arvestada, et rohkem kui 20 aastat pidi Rita Henkinet enamjaolt üksi kõigesse oma lastesse puutuvaga tegelema. Ja tundub mõistetav, et see viis ta äärmiselt suurde stressi,» teatas naise kaitsja.

Pärast seda, kui Henkinet oli 2013. aasta 1. märtsil oma lapsed tapnud, üritas ta ka enda elu lõpetada – ja arstide hinnangul oli see tõsine enesetapukatse, mitte vaid appikarje.

Istung jätkub selle nädala jooksul, kuid Francois Damas rõhutas, et hoolimata sellest, millise otsuse kohus lõpuks langetab, ei muuda see asjaolu, et Belgias ei hakata kunagi samasse patta panema eutanaasiat ja puudega inimesi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles