Kaks Briti laeva toimetavad Jaapanist USAsse plutooniumi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittide lipu all sõitev Pacific Egret Tōkai sadamas.
Brittide lipu all sõitev Pacific Egret Tōkai sadamas. Foto: Scanpix/AP

Kaks Briti laeva saabusid täna Jaapani idaossa, et vedada kümnete tuumapommide valmistamiseks piisavas koguses plutooniumi Ühendriikidesse ladustamisele.

Laevad saabusid Jaapani kirdeosas asuvasse rannikulinna Tōkaisse, kus asub Jaapani Aatomienergiaagentuuri peakorter ja veel mitmeid tuumarajatisi. Relvastatud ning muul viisil kaitstud aluste lastimiseks kulub mitu tundi.

Ettevõtte Pacific Nuclear Transport Ltd. opereeritavad laevad Pacific Egret ja Pacific Heron toimetavad 331 kilo plutooniumi Lõuna-Carolinas asuvasse riigile kuuluvasse Savannah River rajatisse vastavalt 2014. aastal sõlmitud USA-Jaapani kokkuleppele.

Plutooniumi, mis enamjaolt on pärit Ühendriikidest ja osa Prantsusmaalt, kasutati teadusotstarbel.

Jaapani ametiisikud keeldusid julgeolekukaalutlustele viidates üksikasju täpsustamast.

Jaapani plutooniumivarud ja soov kasutada seda kütusena energia tootmisel on tekitanud rahvusvahelises üldsuses muret.

Jaapanil on tohutud plutooniumivarud - 11 meetertonni Jaapanis ja veel 36 tonni, mis on ümber töödeldud Suurbritannias ja Prantsusmaal, ning ootavad tagasi Jaapanisse toimetamist. Sellest kogusest jätkuks 6000 aatompommi valmistamiseks.

Sel nädalal toimub Washingtonis tuumajulgeolekualane tippkohtumine ning USA-Jaapani kokkuleppes nähakse mõlema poole jõupingutusi tuumarelva leviku piiramise suunas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles