USA keeldus koostööst Poola salavangla küsimuses

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahtlustuste kohaselt toimetas CIA Szczytno-Szymany lennuvälja kaudu Poola kirdeosas asuvasse salavanglasse terrorirühmitusega Al-Qaeda seotud kahtlusaluseid.
Kahtlustuste kohaselt toimetas CIA Szczytno-Szymany lennuvälja kaudu Poola kirdeosas asuvasse salavanglasse terrorirühmitusega Al-Qaeda seotud kahtlusaluseid. Foto: AFP/SCANPIX

Ühendriikide justiitsministeerium ei soovi teha Poola prokuratuuriga koostööd, et leida kinnitust väitele, mille kohaselt piinati Poolas asuvas USA Luure Keskagentuuri (CIA) salajases vanglas kinnipeetavaid.

Poola territooriumil asunud kinnipidamisasutuse olemasolu leidis kinnitust uudisteagentuuri AP käsutusse sattunud CIA raportis, millest selgus, et salavanglas kasutati kinnipeetavalt tunnistuste saamiseks keelatud ülekuulamismeetodeid.

18. märtsil esitas Poola prokuratuur Ühendriikide justiitsministeeriumile järelepärimise, kuid Poola uudisteagentuuri PAP andmetel saadi 7. oktoobril vastus, milles keelduti koostööst, viidates kriminaalasjades vastastikuse abistamise lepingule. Vastavalt rahvusvahelisele lepingule on Ühendriikidel õigus koostööst keelduda, kui see ohustab riigi julgeolekuhuve, teatas Poola raadio koduleht.

Poola prokuratuuri poole on pöördunud kaks isikut, Abu Zubaydah ja Abd al-Rahim al-Nashiri, kelle sõnul hoiti neid kinni Poola territooriumil asunud vanglas, kus nende ülekuulamisel kasutati keelatud võtteid. Mõlemad mehed ootavad praegu Guantánamo laagris süüdistust.

Väidetavalt asus kõnealune salavangla riigi kirdeosas Kiejkutys. Poola meedia on varem väitnud, et piirkonnas asuval Szczytno-Szymany lennuväljal maandusid CIA-le või Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) kuulunud lennukid alates 2001. aastast.

Endine Poola riigipea Aleksander Kwaśniewski ja ekspeaminister Leszek Miller on salajase vangla olemasolu aastaid eitanud. «Loomulikult tegime koostööd CIAga, et hoida ära terrorirünnakuid, kuid ma ei tea, et meie territooriumil oleks asunud ühtegi CIA vanglat. Kui need isegi eksisteerisid, ei saa me USA ametnikke vastutusele võtta,» lausus neil aastail Poola president olnud Kwaśniewski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles