Mägi-Karabahhis puhkesid kokkupõrked (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Armeenia ning Aserbaidžaan süüdistasid täna teineteist raskerelvastuse kasutamises ning vägivalla eskaleerimises vaidlusaluses Mägi-Karabahhi piirkonnas. Aserbaidžaani välisministeeriumi hinnangul lasub kogu vastutus olukorra eskaleerumise eest Jerevanil. Armeenia välisministeerium süüdistas omakorda olukorra teravnemises Bakuud.

23.01 Mägi-Karabahhi armee värbamispunktid Stepanakertis on vabatahtlikest pungil.

Pilte vaata armlur.am lehelt!

21.43 Väidetavalt püüdsid Aserbaidžaani sõjaväelased kinni armeenlasest diversandi.

20.35 Video hävitatud Aserbaidžaani kopterist.

19.23 Vähemalt 32 inimest on lahingute tõttu hukkunud

Aserbaidžaani kaitseministeerium kinnitas täna, et 12 Aserbaidžaani sõdurit on eile õhtul alanud lahingute tagajärjel hukkunud. Lisaks on saanud surma üks Aserbaidžaani tsiviilisik, teatas välisministeerium. Tunnustamata Mägi-Karabahhi vabariigi kaitseministeeriumi andmeil sai 12-aastane poiss surma ja kaks last haavata.

President Serž Sargsjani sõnul kaotasid Armeenia relvajõud ööl vastu tänast ja päeva jooksul vaenutegevuses Aserbaidžaani vägedega 18 sõjaväelast tapetutena ja 35 haavatutena.

«Alates relvarahurežiimi taastamisest 1994. aastal on see kõige ulatuslikum sõjategevus, mida Aserbaidžaan on püüdnud korda saata. Tänu Armeenia jõudude õigeaegsele tegevusele sai võimalikuks mitte ainult olukorra võtmine kontrolli alla, vaid ka vaenlasele oluliste kaotuste tekitamine,» ütles Sargsjan täna õhtul Armeenia riikliku julgeolekunõukogu istungil.

Sargsjan rõhutas, et kõik Armeenia sõjalise juhtkonna sammud ja otsused olid õiged ja õigustatud.

18.13 Alijev: Bakuu tahab Mägi-Karabahhi konflikti rahumeelset lahendamist

«Me jätkame meie jõupingutusi konflikti rahumeelseks lahendamiseks. Kuid konflikt tuleb lahendada Aserbaidžaani territoriaalse terviklikkuse alusel,» rõhutas Aserbaidžaani riigipea Ilham Alijev, esinedes Washingtonis tuumajulgeoleku tippkohtumisel.

Alijevi sõnul jätkab Armeenia ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni eirates okupatsioonipoliitikat.

Aserbaidžaani president märkis, et Bakuu ei saa täielikult tagada seda, et tema territooriumi kaudu ei toimuks tuumamaterjalide liikumist, kuna 20 protsenti riigist on Armeenia okupatsiooni all.

«See okupatsioon kestab rohkem kui 20 aastat,» sõnas ta.

17.58 Jerevan: Bakuu teated Armeenia kaotustest ei vasta tõele

«Teated, et Aserbaidžaani relvajõud on hõivanud teatud asustatud piirkonnad Mägi-Karabahhis, tapnud sada Armeenia sõjaväelast ning hävitanud künmeid ühikuid sõjatehnikat, on kõik desinformatsioon ning sellel ei ole mingit pistmist tegelikkusega,» kirjutas Armeenia kaitseministeeriumi kõneisik Artsrun Hovhanisjan Facebookis.

17.56 OSCE Mägi-Karabahhi Minski grupp koguneb teisipäeval Viinis

«OSCE Minski grupi kaasesimehed kohtuvad esmaspäeval Viinis ja kutsuvad teisipäeval kokku Minski grupi istugi, et vähendada pingete eskaleerumist Mägi-Karabahhis,» kirjutas laupäeval oma Twitteri kontol ameeriklasest kaasesimees James Warlick.

Ööl vastu laupäeva pingestus olukord Mägi-Karabahhis. Armeenia ja Aserbaidžaan süüdistavad teineteist relvarahu rikkumises ning on teatanud vastaspoolele tekitatud sõjalisest kahjust.

17.55 EL kutsub Mägi-Karabahhi konflikti osapooli vaoshoitusele

«Teated rasketest lahingutest kontaktjoonel tekitavad sügavat muret. Ma kutsun osapooli peatama otsekohe vaenutegevus ning pidama kinni relvarahu režiimist. Osapooled peavad hoiduma tegevustest või avaldustest, mille tagajärjeks võib olla eskaleerumine,» ütles ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini avalduses.

«Euroopa Liit avaldab kahetsust seoses ohvritega, kelle seas on ka tsiviilisikuid,» lisati dokumendis.

«EL toetab täielikult OSCE (Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni) Minski grupi ja (selle) kolme kaasesimehe jõupingutusi. Me ootame, et osapooled täidavad rangelt relvarahu režiimi, hoiduvad jõu kasutamisest ning rakendavad jõupingutusi konflikti rahumeelseks lahendamiseks Mägi-Karabahhi ümber,» ütles Mogherini avalduses.

17.16 Armeenia uudistekanal avaldas videolõigu rindelt.

16.55 Jerevan: lahingud jätkuvad Mägi-Karabahhi lõunaosas

Olukord Mägi-Karabahhi konfliktipiirkonnas on jätkuvalt pingeline, lahinguid peetakse kontaktjoone lõunaosas, ütles Armeenia kaitseministeeriumi kõneisik Artsrun Hovhanisjan Interfaxile. 

Video allikas: rferl.org

16.50 Bakuu: Mägi-Karabahhis on tapetud üle saja Armeenia võitleja

Mägi-Karabahhis on tapetud üle saja Armeenia võitleja, Aserbaidžaani relvajõud on langenutena kaotanud 12 sõjaväelast, teatas Aserbaidžaani kaitseministeerium.

Konflikti osapoolte poolt esitatud hukkunute arvud on omavahel vastuolus. Varemalt teatas Mägi-Karabahhi kaitseministeeriumi allikas Interfaxile, et esialgsetel andmetel on surma saanud 40-50 Aserbaidžaani sõjaväelast. «Seda informatsiooni tuleb veel kinnitada, kuid hetkel on teada antud sellisest numbrist,» sõnas ta.

16.45 Vaata, milline on Aserbaidžaani ja Armeenia vaheline jõudude tasakaal.

Foto: rferl.org

Allikas: Raadio Vaba Euroopa rferl.org

16.42 Bakuu: Aserbaidžaani väed hõivasid Mägi-Karabahhis mitu kõrgendikku

Aserbaidžaani relvajõud taastasid Mägi-Karabahhis täieliku kontrolli mitme kõrgendiku ja asustatud piirkonna üle, teatas Aserbaidžaani kaitseministeeriumi pressiteenistus.

14.47 Vene kaitseminister Sergei Šoigu pidas telefonivestluse oma Aserbaidžaani kolleegi Zakir Hassanovi ja Armeenia ametivenna Seiran Ohanjaniga, et arutada olukorra eskaleerumist Mägi-Karabahhis.

Ministrid arutasid vajadust rakendada koheseid meetmeid olukorra stabiliseerimiseks konfliktitsoonis, ütles Vene kaitseministeerium Interfaxile.

14.24 Armeenia president Serž Sargsjan kutsus täna õhtuks kokku riikliku julgeolekunõukogu istungi.

Nõukogu istungil on kavas arutada Aserbaidžaani pealetungitegevust Karabahhi ja Aserbaidžaani kontaktjoonel ning sellega seotud küsimusi, ütles presidendi kantselei avalduses.

12.55 Mägi-Karabahhi võimud pidasid kriisikoosoleku

Tunnustamata Mägi-Karabahhi Vabariigi (NKR) julgeolekunõukogu pidas täna Stepanakertis kriisikoosoleku seoses eile õhtul puhkenud lahingutega Aserbaidžaani-Armeenia konfliktijoonel, ütles NKRi esindaja Moskvas Albert Andrian laupäeval.

«Seoses olukorra järsu halvenemisega Aserbaidžaani-Karabahhi eesliinil, kutsus julgeolekunõukogu kokku erakorralise koosoleku, mida juhib NKR-i president Bako Saakian,» sõnas esindaja.

Koosolekul üritatakse jõuda kokkuleppele strateegiliste rajatiste ning elanike julgeoleku tagamises, ütles ta.

12.50 Armeenia välisministeeriumi andmetel sõjalised kokkupõrked rindejoonel jätkuvad. Keskvõimust sõltumatu Mägi-Karabahhi armee on praeguseks hävitanud 3 Aserbaidžaani tanki, kaks drooni ja kaks helikopterit, teatatakse välisministeeriumi Twitteri kontol.

12.30 Putin kutsus üles kohesele relvarahule Mägi-Karabahhis

Venemaa president Vladimir Putin kutsus üles kohesele relvarahule vaidlusaluses Mägi-Karabahhis pärast teateid raskerelvastuse kasutamise kohta nii Armeenia kui Aserbaidžaani poolt.

«President Putin kutsus konflikti osapooli üles järgima kohest relvarahu ning rakendama vaoshoitust, vältimaks ohvrite arvu kasvamist,» teatas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

12.25 Jerevan ning Bakuu teatasid lahingute puhkemisest Mägi-Karabahhis

«Aserbaidžaan alustas reede õhtul ulatuslikku rünnakut tankide, suurtükkide ja helikopteritega Karabahhi eesliinil,» teatas täna Armeenia kaitseministeerium. Samuti teatas Jerevan Aserbaidžaani helikopteri allatulistamisest ning aserite suurtest kaotustest.

«Karabahhi armee vastulöögi tulemusena löödi suuri kaotusi kandnud Aserbaidžaani väed tagasi,» teatas kaitseministeerium avalduses. Hetkel kestavad piirkonnas ulatuslikud lahingud, lisati.

Aserbaidžaan on teated oma helikopteri allatulistamise kohta tagasi lükanud ning on rõhutanud, et pealetungi suurtükkidega alustas Armeenia pool.

«Aserbaidžaani väed on rakendanud vastumeetmeid Armeenia vägede vastu,» teatas Aserbaidžaani kaitseministeerium.

Karabahhi kaitseministeeriumi sõnul on armeenlaste külade vastu suunatud Aserbaidžaani suurtükitules hukkunud üks 12-aastane poiss.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ning ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Aserbaidžaan on ähvardanud separatistlikku piirkonda jõuga liita, kui rahukõnelused kahe poole vahel läbi kukuvad.

Foto: Wikipedia.org

FOTO allikas: wikipedia.org

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles