USA tühistas Venezuela suursaadiku viisa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Hugo Chavez.
Venezuela president Hugo Chavez. Foto: SCANPIX

Diplomaatilised pinged Washingtoni ja Caracase vahel on tõusnud – pärast seda, kui Venezuela lükkas tagasi USA kandidaadi järgmiseks suursaadikuks, tühistasid ameeriklased Venezuela saadiku Ühendriikide viisa.

Vaid loetud tunnid pärast seda, kui USA välisministeerium oli eile teatanud, et tahab Caracasega diplomaatilisi sidemeid alles hoida, teatas Venezuela asevälisminister Temir Porras Twitteris, et USA on suursaadik Bernardo Alvareze viisa tühistanud, vahendas AFP.

Venezuela informatsiooniministeerium kinnitas hiljem, et Porrase väide vastab tõele.

USA välisministeeriumist öeldi, et viisa tühistati vastuseks president Hugo Chaveze otsusele lükata tagasi president Barack Obama poolt suursaadikuks esitatud Larry Palmer. Palmer oli suvel USA senatis rääkides äärmiselt kriitiline Chaveze suhtes.

Diplomaatilise viisa tühistamine tähendab, et praegu Venezuelas puhkusel viibiv Alvarez ei saa enam Ühendriikidesse siseneda, kuid ei tähenda, et ta oleks ametlikult Washingtonist välja saadetud. USA võib viisa kehtivuse igal hetkel taastada.

Pinged USA ja Venezuela vahel on teravad olnud juba aastaid. Chavez on korduvalt mõistnud hukka «Ameerika imperialismi» ja soojendanud suhteid USA vaenlaste Kuuba, Süüria ja Iraaniga.

Diplomaatiliste suhete viimase aja madalpunkt kestis septembrist 2008 juunini 2009, mil Washington ja Caracas kutsusid oma suursaadikud tagasi seoses USA sõjaväebaasidega Venezuela naaberriigis Colombias.

Iga päev Venezuelalt miljon barrelit toornaftat ostev USA on tunnistanud, et tema suhted Caracasega on kõige raskemad piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles