Ametnik: terrorismi rahastamise juhtumite arv Lätis võib tõusta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Laimdota Straujuma
Läti peaminister Laimdota Straujuma Foto: SCANPIX

Terrorismi rahastamist puudutavate võimalike juhtumite arv Lätis võib tõusta, ütles maksuameti rahapesutõrjeosakonna juht Viesturs Burkāns täna.

«Möödunud aastal saime finants- ja majandusasutustelt, peamiselt pankadelt, teavet ka kõige väiksemast kahtlusest, et vales suunas liikuval sularahal võib olla seos terrorismi rahastamisega,» lausus Burkāns.

«Möödunud aastal saatsime kaitsepolitseile materjale kahest juhtumist ning tänavu esimese kolme kuuga oleme seda teinud juba neljal korral. Töötame veel mõnede juhtumitega, kuid see number suure tõenäosusega tõuseb.»

Burkānsi sõnul puudutavad kõnealused juhtumid inimesi, kes on annetanud või rahaliselt toetanud isikuid, kel on terroristidega otseseid või kaudseid sidemeid või kes on protsessile kaasa aidanud. See ei tähenda lõhkeainete või laskemoona ostmist.

«Terroristid peavad liikuma ühest punktist teise, peavad ostma toitu või riideid, nad peavad kuskil elama. Sellisteks eesmärkideks raha kogumine seaduspärastest või -vastastest allikatest on kuritegu ja võrdväärne terrorismile kaasaaitamise või õhutamisega,» ütles ta.

Vastuseks küsimusele, millised riigid nendes juhtumites esinevad, tõi Burkāns esile Läti ja Euroopa.

Rahapesutõrjeosakond sai 2015. aastal 17 113 teadet tavapäratust või kahtlustäratavast tehingust, mis tähendab, et osakonna iga töötaja peab aastas menetlema umbes 800-900 sellist juhtumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles