Niinistö: Soome ei alandanud ennast läbirääkimistel Venemaaga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanist ja Pakistanist saabunud migrandid Soome-Vene piiril.
Afganistanist ja Pakistanist saabunud migrandid Soome-Vene piiril. Foto: SCANPIX

Soome presidendi Sauli Niinistö hinnangul ei alandanud Soome end läbirääkimistel Venemaaga piirimeetme üle, mille eesmärk oli teha lõpp ebaseaduslikele piiriületustele.

Niinistö rõhutas, et kokkulepe sündis soomlaste soovil. Ta möönis samas, et see ei vastanud küll mitmes punktis Soome soovidele, kuid oli sellegipoolest vajalik.

Soome presidendi sõnul soovisid Euroopa Liidu riigid, et Soome lahendaks piiriküsimuse Venemaaga kahepoolselt. Hiljem ei seadnud ükski ELi riik saavutatud kahtluse alla.

Soome ja Venemaa leppisid kokku ajutistes piirangutes Salla ja Raja-Joosepi piiripunktis. Need piiripunktid on avatud ainult Soome, Venemaa ja Valgevene kodanikele ja koos nendega reisivatele pereliikmetele. Nädalavahetusel jõustunud piirangud kestavad maksimaalselt pool aastat.

Kaks Soome suuremat tabloidi, mis kajastasid teemat ka oma tänastel esikülgedel, pidasid kokkulepet Soome jaoks alandavaks. Iltalehti kirjutas eile, et kokkulepe sõlmiti Venemaa seatud tingimustel, väidetavalt olevat parlamendisaadikutele avaldatud ka survet, et nad selle vastu sõna ei võtaks. Valitsuse kinnitusel on kokkuleppe kohta avaldatud avalikkusele aga piisavalt infot.

Ka Soome välisminister Timo Soini eitas väiteid, nagu oleks kokkulepe Soome jaoks alandav. «Meid ei alandatud,» ütles Soini ja lisas: «Meile ei seatud tingimusi, me pidasime läbirääkimisi.» Soini sõnul aitab leping ära hoida illegaalsest immigratsioonist lähtuvaid ohte.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles