Terrorismis süüdistatav kohtualune: karikaturist Lars Vilks vääris surma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars Vilks
Lars Vilks Foto: SCANPIX

Taanis kohtu all olev mees, keda süüdistatakse mullu Kopenhaagenis kaks inimest tapnud tulistaja Omar el-Husseini abistamisega, ütles, et Rootsi karikaturist Lars Vilks vääris surma.

22-aastane palestiina päritolu Taani kodanik el-Hussein, kes prokuratuuri andmetel oli internetis vandunud truudust äärmusrühmitusele ISIS, kuid kes polnud ühegi äärmusvõrgustiku liige, tappis 2015. aasta veebruaris pärast vanglast vabanemist Kopenhaagenis kaks inimest.

Esimene ohver oli filmirežissöör Finn Nørgaard, kes sai el-Husseini kuuli läbi surma islami ja sõnavabaduse üle peetud debatil. Sellel debatil osales ka Rootsi karikaturist Lars Vilks, kes põlvis 2007. aastal ajalehes Nerikes Allehanda prohvet Muhamedi peaga koera kujutavate pilapiltidega moslemite pahameele ning kelle elu kallale on pärast seda kiputud.

Teine ohver oli vabatahtlikust valvur, kelle el-Hussein tappis sünagoogi lähedal juudi tseremoonia ajal. Lisaks sai haavata ka viis politseinikku. Taani politsei lasi el-Husseini pärast rünnakuid maha.

Praegu käib Taanis aga kohus nelja mehe üle, keda seostatakse el-Husseini abistamisega. Kohtu all on ka 26-aastane Bhostan Khan Hussein, kelle sõnul olid kaks ohvrit süütud ohvrid, kuid Vilks väärinuks surma.

«Need, kes surid, olid süütud. Karikaturist vääris surma,» lausus Bhostan Khan Hussein, keda süüdimõistmisel võib oodata ees kuni eluaegne vangistus, mis Taanis tähendab tavaliselt maksimaalselt 12-aastast reaalset vangistust. Kohtuotsust nelja isiku süüasjas on oodata septembris.

Bhostan Khan Hussein lisas, et surma väärivad kõik, kes prohvet Muhamedi solvavad. «Nad väärivad surma. Kui ta (Vilks - toim) oleks surnud, poleks ma hoolinud. Ma ei oleks tundnud end halvasti,» ütles Hussein.

Prokuratuuri väitel olid Bhostan Khan Hussein ja veel kolm süüalust teadlikud Omar el-Husseini kavatsustest ning abistasid teda rünnaku läbiviimisel ja hiljem asitõendite varjamisel. Osa süüalustest oli tulistajaga tuttav juba lapsepõlvest. Kaitsjate väitel ei teadnud süüalused, kellel kohaliku meedia teatel on kriminaalne minevik, aga Omar el-Husseini kavatsustest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles