Assadi partei võitis Süüria parlamendivalimistel enamuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häälte lugemine Süüria valimistel.
Häälte lugemine Süüria valimistel. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Süüria valitsev Baathi partei võitis parlamendivalimistel ootuspäraselt lõviosa kohtadest, teatas riiklik valimiskomisjon eile hilisõhtul.

President Bashar al-Assadi võimupartei ja selle liitlased kandideerisid valimisblokina «Rahvuslik Ühtsus» ja võitsid 250-kohalises parlamendis 200 kohta. Opositsioon on nimetanud kolmapäeval peetud valimisi farsiks. Baathi partei on valitsenud Süüriat raudse rusikaga pool sajandit.

Tegemist on esimeste parlamendivalimistega alates kodusõja puhkemisest 2011. aastal, ent ÜRO on teatanud, et ei kavatse neid tunnustada.

Valimistel puudub rahvusvahelise kogukonna heakskiit. Genfis jätkuvate Süüria rahukõneluste eesmärk on saavutada riigis poliitiline üleminek, koostada uus põhiseadus ja korraldada uued presidendi- ja parlamendivalimised 2017. aasta septembriks.

Valimiskomisjon avaldas kõigi parlamendikoha võitnud poliitikute nimed, vahendas ametlik uudisteagentuur SANA.

Kõik 200-pealise «Rahvusliku Ühtsuse» valimisnimekirja kandidaadid võitsid parlamendikoha. «Enam kui 8,8 miljonist valimisõiguslikust kodanikust hääletas viis miljonit,» ütles komisjoni juht Hisham al-Shaar SANA vahendusel.

Esialgu kavatses valimistel osaleda 11 341 kandidaati, ent valimiste eel jäi neist järele 3500. Ülejäänud loobusid, sest «neil puudusid võidušansid,» sõnas al-Shaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles