Galerii: Makedoonlased nõuavad presidendi tagasiastumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liit kutsus Makedoonia liidrid reedeks kõnelustele, et leida lahendus viimased kaks aastat seda väikest Balkani riiki haardes hoidnud poliitilisele kriisile.

Brüssel tegi ettepaneku, et Makedoonia liidrid kohtuksid Viinis Euroopa Komisjoni laienemisvoliniku Johannes Hahniga, ütles eile EK kõneisik Maja Kocijančič.

«Kohtumise eesmärk on arutada kriisi lahendamise viise ning tagada, et liidrid jätkaksid Przino kokkuleppe elluviimist,» ütles ta, viidates Euroopa Liidu vahendusel eelmisel aastal saavutatud poliitilisele leppele.

Kohtumisel Hahniga arutatakse ka reformiprioriteete, sõnas Kocijančič.

Makedoonia konservatiivne võimupartei VMRO-DPMNE teatas pakkumise vastuvõtmisest.

Peamine opositsioonierakond, Makedoonia Sotsiaaldemokraatlik Partei (SDSM), ütles, et langetab osalemisotsuse lähipäevil.

Makedoonia on olnud poliitilises ummikseisus juba kaks aastat, kuid kriis süvenes 12. aprillil, kui president Gjorge Ivanov peatas uurimise, milles rohkem kui 50 avaliku elu tegelast kahtlustatakse seotuses korruptsiooni ja pealtkuulamisskandaaliga.

Presidendi otsus tõi kaasa meeleavaldused Ivanovi ja võimupartei liidri Nikola Gruevski vastu.

Eile nõudis mitu tuhat inimest presidendi tagasiastumist.

Makedoonia teatas eelmisel nädalal, et korraldab 5. juunil ennetähtaegsed valimised, kuid opositsioon on juba lubanud valimisi boikoteerida, öeldes, et tingimused vabade ja õiglaste valimiste läbiviimiseks ei ole veel täidetud.

Makedoonia on olnud alates 2005. aastast Euroopa Liidu kandidaatriik, kuid ühinemiskõnelused ei ole veel alanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles