«Panama paberid» jõuavad avalikkuse ette 9. mail

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Tohutu ulatusega maksupettused paljastanud dokumendikogu – nn Panama paberid – tehakse avalikuks 9. mail, ütles nende lekitamise taga olev organisatsioon kolmapäeval.

Andmebaas sisaldab infot rohkem kui 200 000 firma ja fondi kohta, mis tegutsesid 21 maksuparadiisis üle kogu maailma, teatas Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ).

ICIJ on aprilli algusest saadik avaldanud umbes 100 ajakirjandusväljaande vahendusel väikse osa «Panama paberitest», kuid needki on vallandanud ülemaailmse skandaali ja toonud kaasa hulgaliselt uurimisi. Tagasi astuma on sunnitud Islandi peaminister ja üks Hispaania minister.

Skandaali keskmes oleva Panama advokaadibüroo Mossack Fonseca 1,5 miljonit dokumenti toovad ilmsiks, kuidas maailma rikkad ja mõjuvõimsad inimesed kasutasid aastatel 1977-2015 oma varade varjamiseks panku, õigusbüroosid ja riiulifirmasid.

ICIJ ütles kolmapäeval avalduses, et dokumentide avalikustamine 9. mail on järgmine samm aasta aega kestnud uurimises ning eelolevatel nädalatel ja kuudel on oodata uusi lugusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles