Taani tänavatele ilmunud Süüria ja Iraagi viidad eemaldati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi tänavasilt Taanis.
Iraagi tänavasilt Taanis. Foto: Twitter/Local.dk

Varjupaigakeskuste lähedale paigutatud suunaviidad, mis näitasid kaugust Süüriast ja Iraagist, võeti nädalavahetusel maha, sest nii pooldajate kui vastaste tähelepanu kujunes liiga suureks.

Teeviidad pandi üles Taani põhjaosas, Jüütimaal asuvasse Thistedi omavalitsusse, kus asub kuus asüülikeskust. Möödunud aasta novembris avati Thistedis ka 400 inimest mahutav telklaager.

Juba olemasolevate suunatähiste juurde lisatud teeviitadel oli märgitud asukohta suunav nool ja tekst Süüria 4426 ja Iraak 5317, tähistades peamiste põgenike asukohariikide kaugust kilomeetrites.

Vaid lühikest aega üles jõudnud olla suunaviidad, tekitasid palju vastakaid arvamusi.

Thistedi aselinnapea Ib Poulsen Taani rahvuslaste erakonnast Danskernes Parti ütles, et temal pole viitade vastu midagi.

Danskernes Parti väitis oma veebilehel, et märkide püstitamine oli nende mõte. «Danskernes Parti on juba pikemat aega planeerinud Thistedis kampaaniat ning möödunud reede öösel tänavatele ilmunud teeviidad algatasid kogu riigis vajaliku arutelu,» märgiti kodulehel.

Erakond ei öelnud otseselt välja, kas viitade ülesriputajateks olid nende partei liikmed, vaid pigem tänas, et keegi selle sammu, hoolimata, et tegu oli seaduse rikkumisega, ette võtis. Rahvuslaste sõnul oli see vajalik, et algatada debatt, kuidas mõjutavad loodud asüülikeskused kohalikku kogukonda. «Danskernes Parti tahab migrantidele näidata, kus on tee tagasi,» sõnas parteijuht Daniel Carlsen.

Võimuloleva Venstre partei pressiesindaja Marcus Kunth lausus kohalikule väljaandele Jyllands-Posten, et «me tahame küll vähendada Taani saabuvate asüülitaotlejate hulka, kuid öelda inimestele, et minge tagasi Süüriasse, kus toimub sõda, on lihtsalt maitselage.»

Signe Marguard Rønn oli üks neist kohalikest elanikest, kes peale Süüriasse ja Iraaki juhatavate suunaviitade piltide nägemist Facebookis, otsustas tegutseda ja need maha võtta.

«Ma leian, et on  häbiväärne kui inimesed, kes on siia kui rahulikku riiki jõudmiseks võtnud ette tuhandete kilomeetrite pikkuse teekonna, leiavad eest viida, mis näitab, kuidas leida tee tagasi,» sõnas Rønn kohalikule väljaandele.

2015. aasta jooksul registreeris Taani 21 000 asüülitaotlust, olles seega võrdluses elanikearvuga üks enim migrante vastuvõtnud riike Euroopa Liidus Rootsi, Soome, Saksamaa ja Austria järel. 2016. aastal prognoositakse vastu võtta veel 25 000 inimest.

Foto: Twitter/Local.dk

Allikas: Twitter/Local.dk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles