Egiptuse politsei vahistas kihutustegevuse eest kaks ajakirjanikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanike meeleavaldus Egiptuse pealinnas Kairos.
Ajakirjanike meeleavaldus Egiptuse pealinnas Kairos. Foto: SCANPIX/REUTERS

Egiptuse politsei vahistas eile pealinnas Kairos kaks ajakirjanikku, keda süüdistatakse meeleavaldustele ässitamises, teatasid juriidilised- ja ametiühinguallikad.

«See on esimene kord, kui politsei tungis ühenduse peakorterisse,» ütles meediatöötajate ametiühingu juht Yahiya Kallash.

«Vahistati ajakirjanikud Amr Badr ja Mahmud el-Sakka,» täpsustas Kallash.

Juriidilised allikad kinnitasid, et mõlemad olid kuulutatud tagaostitavaks, sest kutsusid seadusvastaselt inimesi üles protestidele.

Badr juhatab internetikülge Babawet Yanayer, mis on selgelt president Abdel Fattah al-Sisi vastase sisuga. Sakka töötab sama ettevõtte heaks.

Badr kirjutas reedel oma Facebooki kontol, et politsei korraldas tema ja Sakka kodus läbiotsimise.

Aprilli alguses leidsid aset presidendi poliitika vastased meeleavaldused ning neis esines ka hüüdlauseid, mida kasutati 2011. aastal tollase presidendi lõppastmes kukutanud tänavaprotestidel. Üle tuhandest inimesest koosnenud protesti näol oli tegemist suurima meeleavaldusega pärast al-Sisi presidendiks saamist 2014. aastal ning politsei ajas rahvahulga laiali pisargaasiga.

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi ärgitas nädal tagasi inimesi kaitsma riiki ja selle institutsioone «kurjuse jõudude» eest. Laialdaselt kajastatud kõnes rõhutas al-Sisi vajadust stabiilsuse järele araabi amaailma rahvarohkeimas riigis, öeldes, et katsed selle õõnestamiseks ei õnnestu juhul, kui Egiptus seisab ühtsena.

Al-Sisi ja riigi siseminister Magdy Abdel Ghaffar hoiatasid, et julgeolekujõud vastavad protestijate ja õõnestajate tegevusele karmikäeliselt.

«Näen, et inimesed kutsuvad taas üles kahjustama ( Egiptuse) julgeolekut ja stabiilsust,» lausus al-Sisi. «Meie vastutus on kaitsta julgeolekut ja stabiilsust ning luban egiptlastele, et neid ei terroriseeri taas mitte keegi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles