USA kohus mõistis süüdi Los Angeleses 10 naist tapnud sarimõrvari

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lonnie Franklin Jr. kohtusaalis kohtuotsust oodates.
Lonnie Franklin Jr. kohtusaalis kohtuotsust oodates. Foto: Reuters/ScanPix

USA Los Angelese vandekohus mõistis neljapäeval kahe aastakümne jooksul üheksa naist ja ühe teismelise tüdruku tapnud sarimõrtsuka süüdi.

Vandekohtunikud langetasid nn "Grim Sleeperi" süüasjas Lonnie Franklin juuniori suhtes süüdimõistva otsuse vähem kui kaks päeva kestnud arupidamise järel.

Franklinile (63), keda võib 12. mai kohtuistungil oodata surmamõistmine või eluaegne vanglakaristus võimaluseta tingimisi vabadusse pääseda, anti hüüdnimi "Grim Sleeper" 13-aastase vaheaja tõttu aastatel 1985-2007 toime pandud mõrvaseerias.

Franklin ei näidanud süüdimõistva kohtuotsuse ettelugemise ajal välja mingeid emotsioone.

Endine prügimees ja politsei masinapargi hooldaja Franklin vahistati 2010. aasta juulis pärast mehe DNA leidmist mõnede ohvrite juurest, ent tema kohtu ette toomine lükkus korduvalt edasi.

Ta hulkus Los Angelese lõunaosa tänavatel ajal, mil seda vaevas cracki-epideemia, ütlevad võimud.

Mõned tema ohvrid olid prostituudid või narkosõltlased, kelle ta lasi maha või tappis kägistades. Mõnel juhul eelnes tapmisele vägistamine. Noorim ohver oli 15 ja vanim 35 aasta vanune.

Võimud kahtlustavad, et Franklin sooritas lisaks kümnele tapmisele, milles ta süüdi mõisteti, veel kümneid mõrvu.

Tema kodu läbi otsinud uurijad leidsid ligi 200 fotot või videot naistest, kellest paljusid ei ole seni tuvastatud.

Kohtus tunnistasid Franklini vastu 61 inimest, nende seas ka üks ellujäänud ohver.

Kaitseadvokaat Seymour Amster ütles vandemeestele, et mõrvad võis sooritada "salapärane isik" ja tõendid ei ole Franklini süüdimõistmiseks piisavad.

Prokuröride väitel ei ole leitud mingeid tõendeid kellegi teise seostamiseks mõrvadega.

Uurijad seostasid Franklini mõrvadega pärast tema poja vahistamist 2008. aastal relvade ja uimastite omamise eest. Poja DNA analüüsist sai alguse leidude jada, mis viis tema isani, kes vahistati 2010. aastal ehk 25 aastat pärast esimese ohvri surnukeha leidmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles