Hiina võrdles kriitikat Lõuna-Hiina mere nõuete kohta tagasipõrkava vedruga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ouyang Yujing
Ouyang Yujing Foto: AP/Scanpix

Hiina pihta suunatud rahvusvaheline kriitika Lõuna-Hiina mere territoriaalsete nõuete  üle põrkab hiljem vedruna tagasi, sõnas Hiina vanemsaadik reedel, süüdistades Filipiine 1898. aastast pärit merepiire sätestavate lepete eiramises.

Hiina nõuab endale peaaegu kogu energiaallikate poolest rikka Lõuna-Hiina mere territoriaalset õigust, mida läbib aastas ka enam kui 5 triljoni USA dollari väärtuses merekaubandust. Lisaks on piirkonnale territoriaalseid nõudmisi ka Filipiinidel, Bruneil, Vietnamil, Malaisial ja Taiwanil.

Hiina ülbed sammud vaidlusalusel territooriumil nagu kunstsaarte ja lennuradade rajamine on tekitanud rahvusvahelises avalikkuses pingeid, muuseas G7 hoiatuse möödunud kuul. G7 liidrid kohtuvad sel kuul Jaapanis.

Hiina välisministeeriumi merenduse osakonna ülem Ouyang Yujing mainis, et on teadvustanud hiljutist kriitikat Hiina aadressil.

«Loomulikult oleme nõus võtma arvesse konstruktiivseid kommentaare ning kriitikat relevantsete riikide poolt,» sõnas Ouyang pressikohtumisel.

«Kui aga need väited on suunatud Hiinale surve avaldamiseks või tema nime mustamiseks, siis võite seda vaadelda kui vedru, millel avaldub jõu rakendamisel vastujõud. Mida suurem surve, seda tugevam reaktsioon,» ütles Ouyang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles